Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkkeelle siirryttiin viime vuonna entistä myöhemmin, korona-ajan hoitovelka saattaa olla yksi syy

Eläkkeelle siirrytään yhä myöhemmin. Eläketurvakeskuksen tietojen mukaan suomalaiset siirtyivät viime vuonna työeläkkeelle puoli vuotta edellisvuotta myöhemmin.

Keskimäärin eläkkeelle jäätiin 62,4-vuotiaana. Lukua selittävät eläkeiän nousu ja työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrän lasku.

Viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi 17 500 ihmistä. Määrä laski edellisestä vuodesta yli kahdeksan prosenttia ja on koko mittaushistorian alhaisin. Kehityspäällikkö Jari Kannisto pohtii poikkeuksellisen kehityksen syytä.

– Tuskin suomalaisten terveydentila on kohentunut näin paljon korona-aikana. Sen sijaan hoitovelka lienee kasvanut, kun poikkeusoloissa ei hakeuduta lääkäriin. On varsin todennäköistä, että työkyvyttömien määrä nousee pandemian jälkeen, hän sanoo tiedotteessa.

Kannisto pitää vaikeana mahdollisen nousun suuruuden arviointia.

– Vaikea sanoa, millainen hyppy olisi tulossa, hän sanoo STT:lle.

Kanniston mukaan jossain määrin työkyvyttömien määrän alenemista voi selittää myös kuntoutuksen lisääntyminen.

– Sillä voi olla osavaikutuksensa.

Työeläkkeelle siirtyi viime vuonna yhteensä 61 500 ihmistä. Määrä kattaa sekä vanhuuseläkkeelle siirtyneet 44 000 ihmistä että työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneet.

Ikääntyneiden työllisyysluvut ovat parantuneet

Ikääntyneiden eli 60–64-vuotiaiden työntekijöiden työllisyysaste oli melkein 57 prosenttia ja nousi viime vuonnakin. Eläketurvakeskuksen mukaan ikääntyneiden työllisyysaste on noussut voimakkaasti 2000-luvulla.

– Työurat ovat pidentyneet selvästi. Ikääntyneiden, 60–64-vuotiaiden, työllisyysaste on parantunut lähes kymmenen prosenttiyksikköä eläkeuudistuksen jälkeen. Viime vuonna se oli tilastohistorian korkein, sanoo Kannisto.

Vuoden 2020 lopussa omaan työuraan perustuvaa eläkettä sai kaikkiaan lähes puolitoista miljoonaa ihmistä. Heistä ylivoimaisesti suurin osa sai vanhuuseläkettä. Työkyvyttömyyseläkkeensaajia oli 130 000.

Joka kolmannella vuonna 2020 työeläkejärjestelmästä työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneellä syynä oli mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriö. Toisen lähes yhtä suuren ryhmän muodostivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Mielenterveyden vaikeudet korostuvat nuoremmissa ikäluokissa.

Kannisto huomauttaa, että osatyökyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrä on pysynyt suhteellisen samana jo jonkin aikaa. Heitä on vuosittain reilut viisituhatta.