Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintolarajoituksia kevennetään maanantaista alkaen – valomerkki tulee kello 23

Kaikkia ravintolarajoituksia kevennetään maanantaista alkaen. Valtioneuvostossa tehty asetusmuutos merkitsee, että ravintolat saavat olla auki puoleenyöhön ja tarjoilla alkoholia kello 23:een asti.

Mikäli tautitilanne kehittyy suotuisasti eikä terveydenhuollon kantokyky ole uhattuna, voidaan ravintolarajoituksista luopua kokonaan maaliskuun alussa.

Kevennys koskee sekä ruokaravintoloita että baareja. Paikkarajoitukset pysyvät edelleen voimassa. Anniskeluun keskittyvissä ravintoloissa saa täyttää vain puolet asiakaspaikoista, ruokaravintoloissa kolme neljännestä. Kaikilla asiakkailla pitää edelleen olla oma istumapaikkansa pöydän tai vastaavan tason ääressä.

Koronapassia ei edelleenkään voi käyttää vaihtoehtona rajoituksille yleisötilaisuuksissa, ravintoloissa tai muissa asiakastiloissa. Määräaikainen rajoitus on voimassa helmikuun loppuun asti.

Mara vaatii rajoituksia pois heti

Matkailu- ja ravintolapalvelujen etujärjestö Mara tuomitsi hallituksen päätöksen jatkaa rajoituksia ja pitää koronapassi jäädytettynä tartuntatautilain vastaiseksi. Mara vaatii ravintolarajoitusten kumoamista heti ja tekee asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Maran toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan koronapassin jäädyttämiselle ei ole laillisia perusteita.

– Valtioneuvosto ei ole kertonut meille tartuntatautilakiin perustuvaa syytä sille, että se jatkaa ravintolarajoituksia kahdella viikolla samalla, kun se suosittelee aluehallintovirastoja kumoamaan kaikki muut elinkeinotoiminnan rajoitukset ja on kumonnut periaatepäätöksen hätäjarrun käytöstä, Lappi moitti tiedotteessa.

Lapin mukaan päätökset johtavat merkillisiin tilanteisiin, kun esimerkiksi jääkiekko-ottelussa voi olla 13 000 katsojaa hartiat kiinni toisissaan, mutta erätauolla ravintoloissa saa olla vain puolet tai 75 prosenttia asiakkaiden enimmäismäärästä.

– Alan yrittäjät ja työntekijät ovat kärvistelleet koronarajoitusten kourissa jo 100 viikkoa. Vaikka kaksi viikkoa rajoitusten jatkamista voi tuntua lyhyeltä ajalta, varsinkin yökerhoyrittäjille ja -työntekijöille aika on todella pitkä, Lappi sanoi.