Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaiset hakevat yhä herkemmin korvauksia liukastumisista: korvaussummat muuttuneet radikaalisti – "Ihmisistä on tullut entistä tietoisempia omista oikeuksistaan"

Liukastuessa sattuu yleensä ranteeseen, olkapäähän tai nilkkaan. Vahingot ovat nyrjähdyksiä, raajojen sijoiltaan menoja tai murtumisia. Vakuutusyhtiöiden tilastoissa näkyy piikkejä erityisesti talvikuukausina. Sääolosuhteet, kuten runsaslumiset talvet ja pakkaskelit, hilaavat tilastoja ylöspäin.

LähiTapiolan yritysten vahinkotilastot paljastavat, että pihoilla, kulkuväylillä ja muilla alueilla sattuneet liukastumisvahingot ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana tuplaantuneet. Vahinkojen korvaussummissa on kuitenkin käynyt päinvastoin: keskimääräinen korvaussumma yhdestä vahingosta on pienentynyt noin tuhannella eurolla.

Vakuutusyhtiössä on huomattu, että nykyään ihmiset hakevat pikkurahoja helpommin, kun aiemmin vaadittiin vain isompien tapaturmien hoitokuluja. Keskimäärin yhden vahingon kohdalla puhutaan muutamien tuhansien eurojen korvauksesta. Ne koituvat vahingosta vastuussa olevan maksettaviksi, ellei hänellä ole niitä kattavaa vakuutusta.

Jos yritys laiminlyö sen vastuulla olevan alueen kunnossapidon, saattaa se joutua korvaamaan siellä sattuneen tapaturman, kuten liukastumisen.

– Tilastojemme keskimääräisiä korvaussummia nostaa ylöspäin vakavat, pysyvää haittaa aiheuttavat tapaturmat. Sellaisissa tapauksissa saattaa olla kyse esimerkiksi siitä, että vahingon kärsineen työkyky on alentunut pysyvästi ja siitä aiheutuu korvattavaa ansionmenetystä. Onneksi ne ovat hyvin harvinaisia tapauksia ja pääasiassa liukastumisissa puhutaan pienistä tapaturmista, kertoo Markus Kääriäinen, joka vastaa LähiTapiolassa yritysten omaisuuden ja toiminnan korvauksista.

– Ihmisistä on tullut entistä tietoisempia omista oikeuksistaan ja korvauksia osataan nykyään hakea enemmän siltä, joka on vastuussa alueen kunnossapidosta, hän toteaa.

Korvausvastuusta voi vapautua, jos liikkeenpitäjä tai kiinteistönomistaja on tehnyt olosuhteiden mukaiset ja tarpeelliset ylläpito- ja varotoimenpiteet. Eli esimerkiksi taloyhtiön piha on aurattu lumesta ja hiekoitettu asianmukaisesti tai esimerkiksi katolta mahdollisesti putoavista lumista on varoitettu vaara-alueen eristävin puomein.

Mukana korvaustilastoissa on myös sellaiset liukastumisvahingot, jotka ovat sattuneet esimerkiksi kaupassa tai missä tahansa muualla yleisessä sisätilassa, jonka turvallisuudesta huolehtiminen kuuluu jonkun tahon vastuulle.

Kun korvaushakemus tulee vakuutusyhtiöön, siellä aletaan arivoimaan korvausvastuun täyttymistä. Jos todetaan, että alueen ylläpitäjä ei ole laiminlyöty mitään, korvausvastuuta ei synny tai vastuuvakuutus kata kuluja.