Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeriön konsulipalveluiden kysyntä ulkomailla kasvoi – piikkinä Afganistanin kriisi

Ulkoministeriön (UM) konsulipalvelujen kysyntä ulkomailla kasvoi viime vuonna. Toinen pandemiavuosi oli kiireinen ja asiakasmäärät nousivat sekä ulkoministeriön että Suomen ulkomaan edustustojen konsuliavustamisessa, ilmoittaa ulkoministeriö.

UM:n konsuliyksikön päällikkö Outi Saarikoski toteaa, että konsulipalveluiden kysyntä maailmalla kasvoi 2021 selkeästi, vaikka ihmiset matkustavat vähemmän kuin normaalisti.

Suomen konsulipalveluja käytti viime vuonna noin 255 000 asiakasta. Määrässä on neljänneksen kasvu edellisvuotisesta. Erityisesti kasvoi neuvontapalvelujen kysyntä.

Avustustapauksia oli eniten maissa, joihin suomalaiset mieluiten matkustavat. Nämä valtiot ovat Espanja, Saksa, Viro, Ruotsi ja Thaimaa.

Vuoden suurin yksittäinen kriisitilanne oli Afganistanin kriisi. Elo-syyskuussa 2021 ulkoministeriö auttoi pois Afganistanista yli 400 henkilöä.

Tee lähtiessä matkustusilmoitus

Yhteydenotot lisääntyivät selvästi myös ulkoministeriön päivystyskeskuksessa, jonne tuli vuoden aikana lähes 19 000 soittoa tai sähköpostia. Etenkin Afganistanin kriisi aiheutti selkeän piikin yhteydenottoihin.

– Maailmalla sattuu ja tapahtuu, eikä kaikkea voi ennakoida. Sairaalareissu voi tulla todella kalliiksi. Pienikin äkillinen sairaustapaus voi maksaa maasta riippuen tuhansia euroja ja vakavammissa tapauksissa sekään ei enää riitä, Saarikoski sanoo tiedotteessa.

Hän korostaa, että ulkomaanmatkoista kannattaa aina tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi kriisitilanteessa ottaa yhteyttä matkailijoihin. Ilmoituksen voi tehdä Matkustusilmoitus.fi-palvelun kautta.

– Myöskään matkavakuutuksen tarpeellisuutta ei voi ylikorostaa, konsuliosaston päällikkö lisää.

Vuonna 2021 ulkomaanedustustoissa myönnettiin liki 21 500 uutta passia ja yli 4 000 henkilökorttia. Nämäkin luvut ovat kasvaneet edelliseen vuoteen verrattuna.

Viime vuonna konsuliasioiden yksikkö oli mukana 550:n ulkomailla tapahtuneen kuolemantapauksen hoidossa.

Ulkoministeriön ympärivuorokautinen päivystys toimii numerossa +358 9 160 55555 ja sen nettiosoite on paivystys.um@formin.fi. Sen vastuulla on Suomen ulkomaanedustustojen virka-ajan ulkopuolinen kiireellinen konsulipäivystys.