Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin otti vastaan Valko-Venäjän johtaja Lukashenkan Moskovassa – Lukashenka syyttää länttä Ukrainan jännitteistä

Valko-Venäjän johtaja Aljaksandr Lukashenka ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat parhaillaan toisiaan Moskovassa. Keskustelujen aiheeksi oli etukäteen ilmoitettu maiden kahdenväliset suhteet sekä turvallisuustilanne Euroopassa.

– Puhumme tietysti tilanteesta alueella ja arvioimme sitä, miten sotilaallinen yhteistyömme sujuu, mukaan lukien nyt käynnissä olevat sotilasharjoitukset, kertoi Putin Lukashenkalle ennen keskustelujen alkua.

Valko-Venäjän valtiollisen uutistoimisto Beltan mukaan Lukashenka ja Putin puhuivat myös siitä, että maiden on tarpeen yhdessä vastustaa mahdollisia talouspakotteita.

Venäjän ja Valko-Venäjän suurten yhteisten sotaharjoitusten on määrä päättyä ylihuomenna. Venäjä on tuonut Valko-Venäjän alueella pidettäviin harjoituksiin kymmeniätuhansia sotilaita. Länsimaissa venäläisjoukkojen läsnäolo Ukrainan rajanaapurissa Valko-Venäjällä on tulkittu osaksi Ukrainan painostusta ja mahdollista hyökkäyksen valmistelua.

"Meidän on reagoitava"

Venäjän mukaan Ukrainan kriisin eskalaatiosta ja jännitteiden kasvusta ovat vastuussa Yhdysvallat ja muut länsimaat, ja tätä viestiä toisteli myös Venäjän kanssa entistä läheisemmin liittoutunut Lukashenka.

– Läntiset kumppanimme, kuten heitä kutsutte, ovat tuoneet sotilaspoliittisen spektrin etusijalle, ja meidän on reagoitava siihen, muun muassa järjestämällä sotilasharjoituksia ja harjoittamalla diplomatiaa, Lukashenka sanoi Putinille tämän ottaessa vierailevaa Valko-Venäjän johtajaa vastaan.

Yhdysvaltain arvion mukaan yksin Valko-Venäjän alueella on nyt noin 30 000 venäläissotilasta, joiden on määrä olla maassa harjoitusten loppuun sunnuntaina. Eilen Lukashenka kommentoi, että venäläisjoukot saattaisivat jäädä maahan pidemmäksikin aikaa, jos näin yhdessä päätetään.

Lukashenka totesi lisäksi, että Valko-Venäjälle voitaisiin tuoda Venäjän ydinaseita, jos Valko-Venäjään kohdistuisi ulkoisia uhkia.