Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaiset vaatii välittömiä toimia polttoaineiden hinnan alentamiseksi – Lintilä arvioi perussuomalaisten ehdotuksen maksavan yli miljardin

Perussuomalaiset vaati tiistain välikysymyskeskustelussa hallitukselta välittömiä toimia, joilla suomalaisten polttoaine- ja energialasku olisi heti huomenna pienempi. Puolueen mielestä hallituksen perjantaina julkistama toimenpidelista on täysin riittämätön.

– Työmatkavähennys ei laske hintoja pumpulla eikä ensi vuonna saatu veronpalautus tai heinäkuussa laskettu veroprosentti nyt lohduta, sanoi Leena Meri (ps.).

Perussuomalaisten omia välittömiä ratkaisuja olisivat polttoaineveron ja sähköveron alentaminen ja dieselin käyttövoimaveron poistaminen. Puolue karsisi myös ilmastotoimia ja laskisi polttoaineiden jakeluvelvoitteen tasoa.

Välikysymykseen vastannut elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tähdensi, ettei ilmastotoimista luopuminen ole vaihtoehto.

– Uusiutuva energia ei ole syy hintapiikkin.

Lintilä myös ihmetteli perussuomalaisten paketin hintalappua, jonka puolue maksaisi kehitysapurahoja lohkaisemalla.

– Teidän kokonaispakettinne hinnan arvioiminen on verrattain vaikeaa, mutta väitän, että se on yli miljardi euroa.

Lintilä totesi puolueen keksineen rahoituksen ikiliikkujan eli kehitysapurahat.

– Katselin hyvinvointialuevaalien aikaan, että te laitoitte silloinkin sieltä miljardin ja nyt meni taas miljardi ja väitän, että seuraavassakin välikysymyksessä sieltä menee miljardi, olkoon se mihin hyvänsä. Ehkä se jonkun verran nakertaa uskottavuutta, Lintilä sanoi.

Kokoomuksen ehdotuksissa hyvää

Kokoomuksen ehdotuksista Lintilä sen sijaan löysi piirteitä, joita hänkin allekirjoittaa.

– Ehkä päällimmäisenä se, että Suomen on vähennettävä riippuvuutta muualta tulevasta energiasta. Omavaraisuutta on kasvatettava.

Kokoomuksen keinovalikoimaan kuuluu lisäksi muun muassa ansiotuloverotuksen keventäminen.

Perussuomalaisten jättämässä välikysymyksessä olivat mukana kristillisdemokraatit ja Liike Nyt. Kokoomus jäi välikysymyksestä pois, koska se piti perussuomalaisten ratkaisuja vastuuttomina ja epärealistisen kalliina.

Energian hinta on noussut voimakkaasti ympäri maailman viime kuukausina. Taustalla on monia syitä, muun muassa kysynnän elpyminen koronapandemian helpottaessa, kireä geopoliittinen tilanne sekä sääolosuhteet.