Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin puoltaa riskiarviota Fennovoiman ydinvoimalasta

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puoltaa riskianalyysin tekemistä Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta.

– Tämä prosessi on kesken, ja se etenee asianmukaisesti. Kyllä tällainen riskiarvio on syytä tehdä, Marin kommentoi voimalahanketta toimittajille eduskunnassa tiistaina.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) oli kertonut aiemmin Helsingin Sanomille arvion teettämisestä. Hänen mukaansa sen täsmällisestä muodosta keskustellaan ministeriöiden kesken.

STT nosti julkisuuteen syksyllä, että puolustusministeriö on esittänyt arvion teettämistä esimerkiksi geopoliittisten riskien vuoksi. Fennovoima edistää ydinvoimalaa Pyhäjoelle venäläisen valtionyhtiö Rosatomin tuella, joka on voimalayhtiön osaomistaja ja laitostoimittaja.

Venäjän kytkös hankkeeseen nousi jälleen esille sen jälkeen, kun Venäjä tunnusti Donetskin ja Luhanskin separatistialueiden itsenäisyyden Itä-Ukrainassa. Tiistaina presidentti Sauli Niinistö sanoi, että tuoreet tapahtumat vaikuttavat tietysti voimalahankkeen turvallisuusarvioinnin sisältöön.

– Tehtäviini ei todellakaan kuulu lähteä ennakoimaan, mikä lupaprosessin tulos on oleva, hän sanoi.

Suomen valtionjohto ei kuitenkaan esittänyt suoraan hankkeesta luopumista. Fennovoiman rakentamislupapäätöksen valmistelusta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Luvasta lopullisesti päättää Suomen hallitus. Tällä hetkellä Säteilyturvakeskus laatii omaa turvallisuusanalyysiaan muun muassa hankkeen teknisestä toteutuksesta.

Hankkeen valmistelutyöt ovat jo käynnissä Pyhäjoen Hanhikivellä.