Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzar saa käräjätuomion perjantaina – syyttäjä vaatinut vähintään 10 vuoden vankeutta

Helsingin käräjäoikeus antaa perjantaina tuomion kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikossyytteistä. Syyttäjä hakee 79-vuotiaalle Baltzarille vähintään kymmenen vuoden vankeustuomiota. Baltzar on kiistänyt syytteet.

Uhrien suojelemiseksi oikeudenkäynti käytiin suljetuin ovin ja asiakirjat salattiin. Poliisi on kuitenkin aiemmin kertonut rikosepäilyistä, minkä lisäksi Helsingin Sanomat käsitteli Baltzarin johtaman teatteriyhteisön toimintaa laajassa jutussaan loppuvuodesta 2019.

Poliisi on kertonut, että Baltzarin epäiltyinä uhreina on seitsemän 1980–2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa heistä oli epäiltyjen rikosten tapahtuma-aikaan alaikäisiä.

Rikosepäilyjen mukaan Baltzar houkutteli tyttöjä ja nuoria naisia teatteritoimintaansa ja asumaan kanssaan. Hänen epäillään kontrolloineen uhrien elämää ja määränneen muun muassa heidän syömisestään ja ulkonäöstään.

Ihmiskaupparikosten lisäksi Baltzaria syytetään myös muun muassa useista raiskauksista.

Baltzarin ohella syytettynä on kaksi naista, joita syytetään avuannosta osaan Baltzarin väitetyistä rikoksista. Syyttäjän mukaan naiset voitaisiin kuitenkin jättää tuomitsematta rangaistukseen, koska myös heidän katsotaan olleen Baltzarin uhreja.

Uhreja erkaannutettiin läheisistään

Baltzarin teatteriyhteisön on kerrottu toimineen lahkon tai kultin tavoin. Poliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela kertoi syyskuussa 2020, että uhreja oli peloteltu ja heidän riippuvaista asemaansa ja turvatonta tilaansa oli käytetty hyväksi.

– Epäillään, että asianomistajat on värvätty toimintaan, heitä on majoitettu ja heidät on otettu määräysvaltaan. Kolmas elementti, mikä ihmiskauppaan liittyy, on teon tarkoitus. Tässä epäillään, että teon tarkoitus on ollut osan asianomistajien kohdalla saattaa nämä seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi ja sitten pakkotyöhön ja myös ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, Asmundela sanoo.

Poliisin mukaan uhriksi joutuneilla oli ollut elämässään haasteita, joista he olivat kertoneet Baltzarille. Uhrit olivat poliisin mukaan riippuvaisia Baltzarista taloudellisesti ja majoituksen suhteen.

Uhreja oli myös erkaannutettu perheistään ja ystävistään, eivätkä he saaneet olla yhteydessä ulkopuolisiin.

– Esitutkinnassa on tullut ilmi, että yhteydenpitoa entiseen elämään ei ole pidetty suotavana. Epäillään, että on ollut rajoituksia koskien fyysistä liikkumista ja myös viestintävälineiden käyttöä, Asmundela kertoi.

Useat poliitikot halusivat tukea romanitaiteilijaa

Baltzarin epäillään rikoksissa käyttäneen hyväksi myös asemaansa tunnettuna kulttuuritoimijana ja romanikulttuurin esilletuojana. Vuosien varrella muun muassa useat tunnetut poliitikot, kuten entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), tukivat Baltzarin teatteritoimintaa.

Presidentti Tarja Halonen myönsi Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011. Näin kävi siitä huolimatta, että Baltzar oli jo aiemmin tuomittu kaksi kertaa rikoksista.

Vuonna 1999 Helsingin hovioikeus tuomitsi Baltzarin sakkorangaistukseen virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hän oli Teatterikorkeakoulussa työskennellessään houkutellut nuoria naisia matkalle Tampereelle. Naisten oli annettu ymmärtää, että osallistuminen matkalle oli edellytyksenä heidän hyväksymiselleen kansainvälisen näyttelijätyön kurssille.

Vuonna 2005 Baltzar sai yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeän petoksen yrityksestä. Tuomion mukaan Baltzar liioitteli vakuutusyhtiölle kotinsa palossa tuhoutuneen omaisuuden arvoa ja ilmoitti palaneeksi omaisuutta, jota talossa ei edes ollut.

Arvonimeä ei ole aiemmin peruttu rikostuomion takia

Arvonimistä annetun tasavallan presidentin asetuksen mukaan arvonimen haltija voi menettää arvonimen, jos hänet tuomitaan yli yhden vuoden vankeusrangaistukseen. Valtioneuvoston kanslian tiedossa ei ole aiempia tapauksia, joissa näin olisi jouduttu tekemään.

Kansliasta kerrotaan, että jotta arvonimi voidaan peruuttaa, tuomion pitää olla lainvoimainen, mitä perjantaina annettava tuomio ei vielä ole.

– Mahdollinen peruuttamista koskeva asia, kuten muutkin arvonimiasiat, valmisteltaisiin valtioneuvoston kansliassa, jonka jälkeen asiaa käsiteltäisiin arvonimilautakunnassa. Tämän jälkeen asia esiteltäisiin tasavallan presidentin päätettäväksi, kansliasta kerrottiin.

Puolustus: Baltzarin luokse tultiin

Oikeusprosessi käsittelyn alkamisesta tuomioon on kestänyt lähes puolitoista vuotta. Oikeudenkäynti käräjäoikeudessa alkoi joulukuussa 2020 ja päättyi viime vuoden kesäkuussa. Baltzar vangittiin jutun takia ensimmäisen kerran marraskuussa 2019.

Puolustus on kiistänyt, että Baltzar olisi houkutellut tyttöjä tai naisia asumaan luokseen.

– Hän ei ole halunnut ketään luokseen. Hänen luokseen on tultu, ja hän on sallinut sen. Hänen näkemyksensä mukaan siinä ei ole ollut mitään ongelmaa, Baltzarin asianajaja Jussi Sarvikivi sanoi käräjäkäsittelyn alussa.

Sarvikiven mukaan kyse oli kulttuuritoiminnasta ja "kommuunimaisista" olosuhteista. Baltzar on selittänyt tapahtunutta myös "mustalaiskulttuurilla".

– Siinä kulttuurissa missä hän on elänyt ja kasvanut, ei ole ollut mitään ihmeellistä siinä, että vauvasta vaariin asutaan saman katon alla, lähisukulaiset tai laajempi suku, Sarvikivi sanoi.

Romanifoorumin puheenjohtaja Mertsi Ärling on sanonut, ettei Baltzarin väitetyllä toiminnalla ole mitään tekemistä romanikulttuurin kanssa.

– Koko romaniyhteisö tuomitsee tuollaiset teot, jos pitää paikkaansa, mistä häntä syytetään. Tämä on yhteiskunnallisesti väärin, romanikulttuurisesti väärin ja monesta muustakin syystä väärin, hän sanoi STT:lle joulukuussa 2020.

Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) oli julkaissut jo vuonna 2012 hyvin kriittisen raportin Baltzarin teatterin toiminnasta. Humakin raportissa todettiin muun muassa, että Baltzarilla "on pyrkimys erityisen vahvaan ja läheiseen ohjaussuhteeseen opiskelijoiden kanssa". Raportissa oltiin huolissaan Baltzarin menetelmistä ja siitä, miten ne vaikuttavat nuorten henkiseen hyvinvointiin.