Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuluttajien ja elinkeinoelämän luottamus talouteen on kohentunut – Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan arvioidaan kuitenkin synkentäneen näkymiä

Kuluttajien luottamus talouteen on vahvistunut helmikuussa, kertoo Tilastokeskus. Luottamusindikaattorin saldoluku oli helmikuussa 0,5, kun se oli tammikuussa –1,7 ja joulukuussa –3,5. Pitkän ajan keskiarvo on –1,7.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoo, että myös elinkeinoelämän luottamus talouteen on kohentunut helmikuussa. Luottamus nousi teollisuudessa, rakentamisessa ja palveluissa, mutta putosi vähittäiskaupassa.

Luottolaitos Suomen Hypoteekkiyhdistys varoittaa kuitenkin, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan tulee laskemaan talousluottamusta ja -näkymiä.

– Tällä viikolla kärjistynyt konflikti Venäjän hyökkäyksen myötä Ukrainaan ei vielä näy luvuissa, joten talousnäkymät ovat julkistettuja lukuja synkemmät, arvioi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessa.

Hypon ekonomisti Juho Keskinen huomauttaa puolestaan, että sota on siirtänyt korkojen nousunäkymää aiemmin ajateltua pidemmälle tulevaisuuteen. Hänen mukaansa euriborien odotetaan nousevan plussalle vasta vuodenvaihteessa.

EK painottaa tiedotteessaan, että luottamusindikaattorin aineisto on koottu ennen sotaa. Tilastokeskuksen luottamustutkimuksen tiedot on kerätty 1.–16. helmikuuta.

Odotukset työttömyystilanteen kehityksestä paranivat

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä odotus kuluttajan omasta taloudesta vuoden kuluttua oli helmikuussa hyvin valoisa. Odotukset Suomen taloudesta olivat keskimääräisellä tasolla.

Näkemys oman talouden nykytilasta oli myönteinen, ja lisäksi kuluttajilla oli runsaasti aikeita ostaa kestokulutustavaroita.

Kuluttajien odotukset yleisen työttömyystilanteen kehityksestä Suomessa paranivat helmikuussa merkittävästi. Kuitenkin samaan aikaan työssä olevat kokivat, että työttömyyden tai lomautuksen uhka omalle kohdalle lisääntyi aavistuksen.

Kuluttajien arviot ja odotukset inflaatiosta nousivat. Oman rahatilanteensa kuluttajat laskivat olevan entistäkin vankempi helmikuussa.

Ajankohtaa pidettiin edelleen verrattain otollisena säästämiselle, mutta melko huonona kestokulutustavaroiden ostamiselle ja lainanotolle.

Kuluttajilla oli asunnon osto- tai rakentamisaikeita yhä huomattavan runsaasti. Sen sijaan kodin peruskorjaamista ja auton ostoa koskevat suunnitelmat vähenivät helmikuussa keskimääräiselle tasolle.

Elinkeinoelämän luottamus pitkäaikaista keskiarvoa vahvempaa

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan teollisuusyritysten luottamus nousi helmikuussa kolme pistettä edelliskuukaudesta. Uusin lukema oli +22, kun saldoluku oli tammikuussa +19. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

Teollisuus ennakoi tuotannon jatkavan kasvuaan lähikuukausien aikana, ja vauhdin arvioidaan olevan aiempaa nopeampaa.

Myös rakennusyritysten luottamus nousi helmikuussa kolme pistettä saldolukuun +12. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on –6.

Rakentamisessa tilauskanta on kasvanut tammikuun tasosta. Myönteinen vire jatkui myös alan työllisyyden suhteen.

Palveluyritysten luottamusindikaattori nousi helmikuussa kaksi pistettä +18 pisteeseen. Pitkän aikavälin keskiarvo on +12.

Palveluissa myyntimäärät ovat lisääntyneet, ja myyntiodotukset lähikuukausille ovat myönteiset.

Vähittäiskaupan luottamus sen sijaan laski seitsemän pistettä. Saldoluku +2 oli kuitenkin pitkäaikaista keskiarvoa –1 korkeammalla.

Lähikuukausien myyntiodotukset ovat kuitenkin vähittäiskaupassakin positiiviset.