Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Mikkelin musiikkijuhlat lopetti yhteistyön taiteellisen johtajan Valeri Gergijevin kanssa – Gergijev tunnetaan presidentti Putinin tukijana

Mikkelin musiikkijuhlat lopettaa toistaiseksi yhteistyön festivaalin taiteellisen johtajan, kapellimestari Valeri Gergijevin kanssa. Asiasta kertoo muun muassa Yle .

Gergijev johtaa pietarilaista Mariinski-teatteria, joka tavallisesti muodostaa Mikkelin musiikkijuhlien ohjelman. Myöskään Mariinski-teatterin orkesteri ei esiinny ensi kesän festivaalilla.

Festivaalijohtaja Teemu Laasasen mukaan päätöksen takana on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Helsingin Sanomat kertoo. Laasanen oli kertonut maanantaina Ylelle , että jos teatteri ja sen johtaja eivät tuomitse Venäjän hyökkäystä, yhteistyö ei voi jatkua.

Gergijev ei ole tuominnut hyökkäystä julkisesti. Hänet tunnetaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukijana, ja hän on aiemmin muun muassa tukenut Krimin valtausta.

Gergijev sai tiistaina potkut myös Münchenin filharmonisen orkesterin ylikapellimestarin tehtävästä, kertoo uutistoimisto AFP. Myös Münchenin filharmoninen orkesteri antoi Gergijeville mahdollisuuden tuomita Venäjän hyökkäyksen.

AFP:n mukaan Gergijev oli jo aiemmin jätetty pois tulevista konserteista Pariisin Philharmonie-konserttitalossa sekä Wienin filharmonikkojen konsertista New Yorkin Carnegie Hallista. Lisäksi hän ei johda Pjotr Tshaikovskin Patarouva-oopperan esityksiä Milanon La Scalassa, jos hän ei tuomitse julkisesti Ukrainan sotaa.

Lisäksi festivaalit Edinburghissa ja Sveitsissä ovat päättäneet yhteistyön Gergijevin kanssa, samoin hänen managerinsa Saksassa.

---

Päivitetty lähteytykset (Yle ja HS) klo 15.02.