Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sisäministeriö asetti ryhmän koordinoimaan Suomeen tulevaa muuttoliikettä

Sisäministeriö on asettanut poikkihallinnollisen ryhmän koordinoimaan Suomeen suuntautuvaa muuttoliikettä. Hankkeen taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, ministeriö kertoo.

Koordinaatioryhmän tarkoituksena on taata eri toimijoiden välinen sujuva tiedonvaihto ja ylläpitää yhteistä tilannekuvaa siitä, mitkä toimet ovat tarpeen.

Yhteistyön tavoitteena on, että toimivaltaiset viranomaiset löytävät parhaat ratkaisut mahdollisiin ongelmakohtiin, joita voi ilmetä maahantuloa, vastaanottoa, oleskelua ja työskentelyä koskevissa käytännöissä ja lainsäädännössä.

Sisäministeriö kertoo, että tällä hetkellä ryhmässä ovat pohdinnassa esimerkiksi kausityöntekijöiden saatavuus ja kausityöhön liittyvät lupamenettelyt sekä ukrainalaisille mahdollisesti myönnettävä tilapäinen suojelu.

Koordinaatioryhmässä ovat edustettuina useiden ministeriöiden lisäksi ainakin Maahanmuuttovirasto, Kuntaliitto ja Suomen Punainen Risti (SPR). Ryhmä on toiminnassa toistaiseksi, ja se voi kutsua työhönsä mukaan myös muita tahoja.

Suuntana ei erityisesti Suomi

Ukrainalaisten Suomessa jättämien turvapaikkahakemusten määrä on noussut jonkin verran viime päivinä. Sisäministeriön mukaan ei toistaiseksi ole kuitenkaan viitteitä siitä, että ukrainalaiset olisivat suuntaamassa erityisesti Suomeen.

Tarvittaessa Suomi on ministeriön mukaan varautunut sekä suureen tulijoiden määrään nopeassa ajassa että pitkäkestoiseen maahantulon paineeseen.

Sisäministeriö myös kertoi tiedotteessaan, että EU selvittää yhteistä ratkaisua Ukrainasta sotaa pakoon saapuvien vastaanottoon.

Ukrainalaisilla ei ole tarvetta hakea suojelua välittömästi EU-alueelle saapuessaan, koska he pääsevät Schengen-alueelle biometrisellä passilla viisumivapaasti ja voivat liikkua EU-alueella vapaasti kolmen kuukauden ajan rekisteröitymättä. Toisaalta tästä syystä ukrainalaisten muuttoliikkeestä ja määristä EU-maissa on vaikea saada tarkkaa tietoa.

Suojelun tarve voi sisäministeriön mukaan muuttua, kun nyt saapuvien ukrainalaisten kolmen kuukauden viisumivapausaika päättyy tai jos EU-maat Ukrainan rajoilla eivät enää pysty vastaanottamaan kaikkia turvaa tarvitsevia.