Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän joukot saaneet haltuunsa Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan, kertovat ukrainalaisviranomaiset – Zelenskyi: "Mikään muu maa kuin Venäjä ei ole koskaan ampunut kohti ydinvoimaloita"

Ydinvoimalassa syttyi tulipalo viime yönä Venäjän hyökkäyksen takia.

Venäläiset joukot ovat vallanneet Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalan, ukrainalaisviranomaiset kertovat AFP:n mukaan. Ydinvoimalassa syttyi tulipalo viime yönä Venäjän hyökkäyksen seurauksena.

Ukrainalaisviranomaiset kertoivat jo aiemmin, että yöllinen palo ydinvoimalan opetusrakennuksessa oli saatu sammutettua. Palo sammutettiin ukrainalaispelastajien toimesta. Tietoa kuolleista tai loukkaantuneista ei ole.

Ukrainalaispelastajien mukaan venäläisjoukot estivät aiemmin sammuttajien pääsyn voimalalle arvioimaan tilannetta.

Zaporizhzhjan alueen sotilastoimen johtajan mukaan voimalasta vastuussa olevat kertoivat palon syttyneen laboratoriossa ja opetusrakennuksessa.

Ukrainalaisviranomaiset kertoivat aiemmin, että ydinvoimalan turvallisuus on taattu. Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) kertoi myös aiemmin Twitterissä saaneensa tiedon Ukrainasta, että palo ei ole vaikuttanut keskeiseen laitteistoon ja että voimalan henkilökunta tekee tilannetta lieventäviä toimia.

Zaporizhzhjan ydinvoimalan palosta kerrottiin yöllä yhden jälkeen Suomen aikaa voimalan omalla sekä läheisen Enerhodarin kaupungin pormestarin Telegram-viestipalvelun tilillä. Pormestarin mukaan ydinvoimalan tulitus päättyi yöllä noin kello kolmen aikaan.

Ukrainalaispelastajien mukaan venäläisjoukot estivät sammuttajien pääsyn voimalalle arvioimaan tilannetta. Suomen aikaa ennen aamukuutta ukrainalaisviranomaiset kertoivat , että pelastajat ovat päässeet alueelle.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoi Orlovin sanoneen, että ydinvoimalan taisteluissa on syntynyt uhreja, mutta tarkka määrä ei ole olosuhteiden takia tiedossa. Orlov oli kertonut aiemmin, että ukrainalaisjoukot olivat taistelleet venäläisjoukkoja vastaan kaupungin laitamilla.

"Jos se räjähtää, tuhot ovat kymmenkertaiset Tshernobyliin verrattuna"

Ukrainan Zelenskyi syytti yöllä julkaistussa videoviestissään Venäjää ydinterrorismista. Zelenskyin mukaan Venäjä haluaa toistaa Tshernobylin katastrofin.

– Mikään muu maa kuin Venäjä ei ole koskaan ampunut kohti ydinvoimaloita. Tämä on ensimmäinen kerta historiassamme. Ihmiskunnan historiassa. Terrorivaltio turvautui nyt ydinterroriin, Zelenskyi sanoi.

Guardianin mukaan presidentti sanoo, että Euroopan on herättävä nyt, kun maanosan suurin ydinvoimala on tulessa ja Venäjän tankit tulittavat sitä. Zelenskyin mukaan tankeissa olevat tietävät, mitä he tulittavat ja olivat valmiita siihen.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kommentoi Twitterissä paloa ydinvoimalassa ennen tietoa tilanteen rauhoittumisesta.

– Jos se räjähtää, tuhot ovat kymmenkertaiset Tshernobyliin verrattuna. Venäläisten on välittömästi lopetettava tulitus, päästettävä pelastusviranomaiset paikalle ja muodostettava turvavyöhyke, Kuleba kertoi.

Ukrainan Tshernobylin ydinvoimalassa tapahtui vuonna 1986 yksi historian pahimmista ydinvoimalaonnettomuuksista, kun yksi sen neljästä reaktorista räjähti. Laskeuma levisi ympäri Eurooppaa, myös Suomeen.

Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin. Se tuottaa noin 40 prosenttia Ukrainan ydinvoimaenergiasta.

Voimalan ensimmäistä reaktoria alettiin rakentaa vuonna 1979. Reaktoreiden käyttöikä on noin 40–60 vuotta.

Ukraina vahvisti kaikkien ydinvoimaloidensa turvallisuutta Venäjän vallattua Krimin niemimaan 2014 ja samalla vahvistettiin Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueen ilmapuolustusta.

Ydinsäteily ilmeisesti normaalin rajoissa

IAEA varoitti aiemmin vakavasta vaarasta, jos voimalan reaktorit vaurioituvat. Järjestö kertoi Twitterissä , että sen tapaturma- ja onnettomuuskeskus (IAEAIEC) on laitettu täyteen ympärivuorokautiseen valmiustilaan Zaporizhzhjan vakavan tilanteen takia. IAEA:n johtaja Rafael Grossi pyysi lausunnossaan jo torstaina lopettamaan välittömästi aseellisen voimankäytön Enerhodarin alueella.

Brittilehti Guardian mukaan ukrainalaisviranomaiset viestivät Telegramissa, että ydinsäteily on voimalan alueella normaalin rajoissa. Viranomaisten mukaan ainoastaan yksi ydinvoimalan kuudesta reaktorista on toiminnassa. Myös IAEA raportoi, että säteilytasot eivät ole nousseet Ukrainassa.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo sanoi seuraavansa Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilannetta. Joe Biden keskusteli ydinvoimalan palosta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimitse. Valkoisen talon tiedotteessa kerrottiin, että presidentit vaativat Venäjää keskeyttämään sotatoimet alueella ja päästämään pelastajat voimalalle.

Myös Britannian pääministeri Boris Johnson keskusteli puhelimessa Zelenskyin kanssa. Pääministerin tiedotteessa vaateet Venäjää kohtaan olivat samanlaiset kuin Yhdysvaltain tiedotteessa.

– Pääministeri sanoi, että (Venäjän) presidentti (Vladimir) Putinin holtittomat toimet voivat nyt uhata suoraan koko Euroopan turvallisuutta, tiedotteessa kerrotaan.

Myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi iskun perjantaina.

– (Isku) osoittaa tämän sodan mielettömyyden ja sen, kuinka tärkeää se olisi lopettaa ja Venäjän vetää kaikki joukkonsa pois ja paneutua diplomatiaan, Stoltenberg sanoi AFP:n mukaan.

NBC: Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimilla "kuuma linja" Ukrainan tilanteeseen liittyen

Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien välille on luotu suora yhteys Ukrainan tilanteeseen liittyen, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava NBC News . NBC:n mukaan kommunikointikanavien avulla on tarkoitus estää suorien konfliktien syntymistä maiden välillä.

Nimetön yhdysvaltalainen sotilaslähde kertoi NBC:lle torstaina, että kuluneen päivän aikana maiden välillä on ollut käytössä useampi kommunikointikanava.

Yhdysvaltojen ilmavoimat eivät lennä Ukrainan ilmatilassa eikä Mustallamerellä. Yhdysvallat on kuitenkin kasvattanut viime viikkoina joukkojensa määrää Nato-maissa Ukrainan lähialueilla.

NBC kertoi jo viime viikolla Yhdysvaltojen pyrkivän luomaan kommunikointikanavaa Venäjän kanssa. Yhdysvalloilla ja Venäjällä on ollut vastaavanlainen "kuuma linja" myös Syyrian konfliktin aikana.

Yhdysvallat tarjoaa tilapäistä suojelua maassa oleville Ukrainan kansalaisille

Yhdysvallat on ilmoittanut, että se antaa maassa oleville ukrainalaisille niin sanotun "tilapäisen suojelun aseman" seuraavaksi 18 kuukaudeksi. Tämä mahdollistaa sen, että maassa olevat ukrainalaiset voivat pysyä Yhdysvalloissa, ja samalla Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto poistaa karkotusuhat.

Viraston tiedotteessa sanotaan, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on johtanut jatkuvaan sotaan, järjettömään väkivaltaan ja ukrainalaisten on täytynyt etsitä turvaa muista maista.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että tilapäistä suojelua annetaan esimerkiksi aseellisten konfliktien tai luonnonkatastrofien takia. Sen mukaan suojelulistalla on ennestään kansalaisia 12 eri maasta.

Samaan aikaan taistelut Ukrainan muissa kaupungeissa jatkuivat.

New York Timesin vahvistamien ja paikantamien videoiden mukaan venäläisjoukkojen valtaamassa Hersonin kaupungissa Venäjän pommitukset olivat aiheuttaneet laajaa tuhoa. Niistä ilmenee, että Venäjä on kaupungissa iskenyt useisiin siviilikohteisiin, kuten kouluun, asuinrakennuksiin ja liikkeisiin.

Herson on ensimmäinen merkittävä kaupunki, jonka hallinnan Ukraina on menettänyt Venäjän hyökkäyksen alettua viime viikolla.

Venäläisjoukot jatkoivat myös kaakkoisen Mariupolin satamakaupungin piirittämistä. Mariupolin valtaaminen olisi strategisesti tärkeää Venäjälle, koska se yhdistäisi sen joukot etelässä ja idässä.

Mariupolin kaupunginvaltuuston lausunnon mukaan Venäjän joukot ovat katkaisseet kaupungista sähkön, veden ja lämmön.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP