Kiina tarjoutui välittäjäksi Ukrainan sotaan – ylistää ystävyyttä Venäjän kanssa

Kiinan ulkoministeri Wang Yi kertoo maansa tarjoutuvan välittäjäksi Ukrainan sodan ratkaisussa kansainvälisen yhteisön kanssa. Samaan aikaan ministeri kuitenkin vakuuttaa, että Kiina on yhä ystävällisissä väleissä Venäjän kanssa.

– Ystävyys kahden kansan välillä on vuorenvarmalla pohjalla, ja molempien osapuolten mahdollisuudet tulevaan yhteistyöhön ovat valtavat, Wang sanoi.

Ulkoministeri kertoi Kiinan lähettävän Ukrainaan humanitaarista apua. Wang esitti kommenttinsa kansainväliselle medialle pidetyssä vuotuisessa lehdistötilaisuudessa Pekingissä.

Venäjä aloitti laajan hyökkäyksen koko Ukrainaa vastaan yli viikko sitten. Toisin kuin useimmat maat, Kiina ei ole selkeästi tuominnut Venäjän toimintaa. Kiina pidättäytyi äänestämästä asiasta sekä YK:n turvallisuusneuvostossa että yleiskokouksen hätäistunnossa . Yleiskokouksessa 141 maan enemmistö jäsenmaista kannatti päätöslauselmaa, jossa vaadittiin Venäjää lopettamaan laiton voimankäyttö ja vetämään joukkonsa Ukrainasta.

Hongkongilaisen South China Morning Post -lehden mukaan Wang arvosteli samassa lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltoja siitä, että se Kiinan mukaan yrittää ulottaa sotilasliitto Natoa myös Aasian ja Tyynenmeren alueelle lisäten alueen epävakautta.

Tällä viitattiin muun muassa Yhdysvaltain yhteistyöhön Australian, Japanin ja Intian kanssa osana Yhdysvaltain Tyynenmeren-strategiaa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka