Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortumin tytäryhtiö Uniper tekee miljardin euron alaskirjauksen Nord Stream 2 -putkesta

Energiayhtiö Fortumin saksalainen tytäryhtiö Uniper tekee 987 miljoonan euron alaskirjauksen koko rahoitusosuudestaan Nord Stream 2 -kaasuputkesta. Uniper on rahoittanut nyt jäihin pantua putkihanketta sveitsiläisen Nord Stream 2 AG -yhtiön kautta, yhdessä Engien , OMV :n, Shellin sekä Wintershallin kanssa.

Fortum kertoo , että alaskirjauksen vuoksi Fortum ei enää kirjaa tulokseensa projektiin liittyviä vuosittaisia noin 100 miljoonan euron korkotuloja. Arvonalentuminen kirjataan Fortumin tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen tulokseen. Se oikaistaan eikä siten vaikuta vertailukelpoiseen tulokseen.

Uniper on viime vuoden lopulta lähtien valmistellut irrottautumista venäläisestä tytäryhtiöstään Uniprosta , mutta prosessi on toistaiseksi pantu jäihin. Yhtiö on listattu Moskovan pörssiin. Irrottautumista on määrä jatkaa niin pian kuin mahdollista. Uniper ei tee uusia investointeja Venäjälle eikä toistaiseksi siirrä varoja Venäjän-tytäryhtiöönsä.

Uniprolla on Venäjällä viisi voimalaitosta, joiden yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti on yli 11 gigawattia ja 4 300 työntekijää.

Vanhat sopimukset jatkuvat

Toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach sanoi Uniperin tuomitsevan Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Yhtiö ei tee uusia pitkäaikaisia kaasuntoimitussopimuksia Venäjän kanssa.

– On tärkeää, että Saksan hallitus tekee kaiken inhimillisesti mahdollisen vähentääkseen Saksan riippuvuutta Venäjän hyödykkeistä, Maubach sanoo tiedotteessa.

Saksa toi viime vuonna vajaat 90 miljardia kuutiometriä maakaasua, josta 55 prosenttia tuli Venäjältä.

Uniper on tarttunut toimiin varmistaakseen, että sen hiilivoimaloita voidaan käyttää ilman venäläistä hiiltä ja päättänyt, ettei se jatka hiilentoimituksia Venäjältä.

Tuonti olemassa olevien sopimusten puitteissa kuitenkin jatkuu, koska sillä on keskeinen rooli luotettavan kaasunsaannin varmistamiseksi saksalaisille kotitalouksille ja teollisuudelle Euroopassa, kertoo Fortum. Uniper on pyrkinyt hajauttamaan polttoainehankintojaan ja valmistautuu mahdollisiin lyhyisiin katkoksiin kaasuntoimituksissa Venäjältä.

Uniper on käynnistänyt uudelleen suunnittelun rakentaa nesteytetyn maakaasun (LNG) tuontiterminaalin Saksan Wilhelmshaveniin.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin Kauppalehti .

Nord Stream 2:n läntiset rahoittajat vetäytyvät

Ranskalainen Engie kertoi viime viikolla, että yhtiön riskit Nord Stream 2 -hankkeessa ovat samat 987 miljoonaa euroa kuin Uniperilla. Engie arvioi, että luottoriski toteutuu, jos Nord Stream 2 ajautuu maksukyvyttömyyteen.

Nord Stream 2:n sveitsiläinen taustayhtiö on hakeutunut konkurssiin.

Itävaltalainen OMV puolestaan on ilmoittanut tekevänsä yhtä suuren alaskirjauksen Nord Stream 2:sta kuin Uniper. Samoin on tehnyt saksalainen Wintershall.

Kaikki kolme yhtiötä kertovat lopettavansa liiketoimensa Venäjällä.

Myös Shell aikoo irtautua Nord Stream 2 -hankkeesta.