Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunta-alan palkansaajajärjestöt jättivät Tamperetta ja Kuopiota koskevan lakkovaroituksen

Kunta-alan palkansaajien neuvottelujärjestöt Juko, JHL ja Jyty jättivät perjantaina Tamperetta ja Kuopiota koskevan lakkovaroituksen Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle ja valtakunnansovittelijalle.

Työntekijäjärjestöt pyrkivät työtaistelutoimilla vauhdittamaan kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja, Jytyn tiedotteessa sanottiin. KT keskeytti neuvottelut viime viikon maanantaina.

Kaksipäiväinen lakko Tampereella ja Kuopiossa alkaa tiistaina 29. maaliskuuta, jos osapuolet eivät pääse sopuun ennen tätä. Lakkovaroitus koskee kaikkia kunta-alan sopimuksia: kunnallista yleistä virka- ja työehtosopimusta, sote-sopimusta, opetushenkilöstön, tuntipalkkaisten, lääkärien ja teknisten sopimuksia. Lisäksi lakkovaroitus koskee JHL:n ja Jytyn osalta kuntien omistamissa yhtiöissä noudatettavaa Avaintes-sopimusta. Lakon ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle.

– Tavoitteenamme on tietenkin sopimus, ei lakkoilu. Myös kunta-alan ammattilaisten palkkojen on kuitenkin oltava oikealla tasolla tehtäviin nähden. Nyt on reilujen korotusten aika, sanoi Ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima tiedotteessa.

– Lukuisissa kunta-alan ammateissa on jo päällä tai uhkaa työvoimapula. Henkilöstön saatavuus vaikeutuu entisestään, elleivät työehdot ole kilpailukykyisiä. Nyt ovat käsillä viimeiset hetket osoittaa kuntatyön arvostus myös palkoilla, sanoi puolestaan Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Juko, JHL ja Jyty jättivät jo maanantaina Jyväskylän ja Rovaniemen kaupunkeja koskevan lakkovaroituksen. Niin ikään kaksipäiväisen lakon on määrä alkaa näissä kaupungeissa 23. maaliskuuta, ellei sopua synny sitä ennen.

Jytyn perjantaisen tiedotteen mukaan työriidan sovittelu on alkanut valtakunnansovittelijan johdolla.

KT: Odotimme malttia

KT sanoi joutuneensa keskeyttämään kunta-alan sopimusneuvottelut, koska kaikki kunta-alan palkansaajajärjestöt olivat neuvotteluissa vaatineet suuria, ylimääräisiä palkankorotuksia.

– Vaaditut palkankorotukset ovat niin suuria, ettei Suomella ja suomalaisilla veronmaksajilla ole niihin varaa ilman, että hyvinvointiyhteiskunta vaarantuu, sanoi toimitusjohtaja Markku Jalonen tiedotteessa maanantaina.

KT laskee, että järjestöjen vaatimiin palkkaohjelmiin tarvittaisiin rahoitusta vähintään 12,4 miljardia euroa viiden vuoden aikana. Ne nostaisivat työvoimakustannuksia 19,2 prosenttia viiden vuoden aikana. Tämä loisi tarpeen nostaa jokaisen palkansaajan veroja keskimäärin 871 eurolla vuodessa.

– Kunta-alan henkilöstö on palkankorotuksensa ansainnut. Odotimme malttia, harkintaa ja pelisääntöjen noudattamista neuvotteluissa. Työtaistelut heikentävät toteutuessaan suoraan kansalaisten palvelua ja luovat turvattomuutta, etenkin tässä epävakaassa maailmanpoliittisessa tilanteessa, Jalonen totesi.

KT sanoi maanantaisessa tiedotteessaan hakevansa lakkojen aloitushetkeen kahden viikon siirtymäaikaa työriitalain perusteella.