Afganistanin suurlähetystöt ja konsulaatit sulkeutuvat Yhdysvalloissa, kertoo nimetön ministeriölähde – työntekijöillä kuukausi aikaa hakea lupaa jäädä maahan

Afganistanin suurlähetystö Yhdysvaltain Washingtonissa sulkeutuu ensi viikolla, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriö edustaja lauantaina. Ministeriölähde ei halunnut nimeään julki.

Lähetystön työntekijät ovat Afganistanin edellisen hallinnon työntekijöitä eli ajalta ennen kuin Taleban valtasi maan. Heillä on yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan nyt kuukausi aikaa hakea Yhdysvaltojen viisumia tai heidät karkotetaan, tosin ei takaisin Afganistaniin.

New York Times kertoo, että Washingtonin-suurlähetystössä ja Afganistanin konsulaateissa Los Angelesissa ja New Yorkissa työskentelee noin sata diplomaattia. Noin neljännes heistä ei ole ulkoministeriölähteen mukaan vielä hakenut lupaa jäädä Yhdysvaltoihin.

Lähde sanoo, että suurlähetystöön ja konsulaatteihin kohdistuu valtava taloudellinen paine, sillä pankit ovat jäädyttäneet niiden tilit. Hänen mukaansa Yhdysvalloilla ei tällä hetkellä ole suunnitelmia valtuuttaa Talebanin nimeämiä diplomaatteja lähettiläiksi.

Taleban ei ole saanut edustustoja hallintaansa

Lähde kertoo ulkoministeriön tehneen järjestelyitä yhteistyössä suurlähetystön kanssa, jotta sulkeminen onnistuu hyvässä järjestyksessä ja tilat pysyvät kunnossa siihen asti, kunnes toimintaa voidaan jatkaa.

Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut elokuussa vallan vienyttä Talebania, eikä se ole onnistunut saamaan edustustoja täysin hallintaansa. Monet diplomaatit ovat uskollisia syrjäytetylle hallinnolle.

Ministeriölähteen mukaan Talebanin nimeämien diplomaattien valtuuttaminen tapahtuisi vasta, jos Yhdysvallat olisi jossain vaiheessa tunnustamassa liikettä Afganistanin viralliseksi hallinnoksi. Hän sanoo, ettei Yhdysvallat ole keskustellut Talebanin kanssa lähetystön sulkemisesta.

Tammikuussa Afganistanin Kiinan-suurlähettiläs irtisanoutui oltuaan kuukausia ilman minkäänlaista rahoitusta Kabulista.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka