Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltalainen kuvajournalisti on kuollut Ukrainassa

Yhdysvaltalainen kuvajournalisti ja elokuvaohjaaja Brent Renaud on kuollut Ukrainassa. 50-vuotias Renaud ammuttiin kuoliaaksi Irpinin rintamalinjalla Kiovan pohjoisosassa.

Asiasta kertoi Twitterissä New York Times -lehti sekä uutistoimisto AFP sunnuntaina. Renaudin seurassa ollut toinen yhdysvaltalaistoimittaja sekä ukrainalainen toimittaja ovat myös haavoittuneet, AFP kertoi.

– Brent oli lahjakas valokuvaaja ja elokuvantekijä, joka on vuosien saatossa avustanut New York Timesia, tviittasi lehden varatoimitusjohtaja Cliff Levy sunnuntaina.

Levyn mukaan Renaud ei ollut Ukrainassa lehden työkeikalla.

Time julkaisi sunnuntaina lausunnon, jonka mukaan Renaud oli "viime viikkoina" ollut alueella työskentelemässä globaalia pakolaiskriisiä käsittelevän Time Studiosin projektin vuoksi. Timen lausunnossa otettiin osaa läheisten suruun ja painotettiin, että toimittajien on voitava turvallisesti kertoa Venäjän hyökkäyksestä ja Ukrainan humanitaarisesta kriisistä.

Timen mukaan Renaud työskenteli "vaikeimpien juttujen" parissa ympäri maailman, usein mukanaan veljensä Craig Renaud.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen ulkomaalainen toimittaja, joka on saanut surmansa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla.

– Heidän autoaan ammuttiin. Siellä oli kaksi toimittajaa sekä yksi omistamme (ukrainalaistoimittaja), kertoi paikalla ollut vapaaehtoinen lääkäri Danilo Shapovalov AFP:lle.

– Minä annoin heille ensiapua. (Renaud) oli saanut haavan niskaan ja kuoli välittömästi, hän sanoi.

Yhdysvallat harkitsee "sopivia vastatoimia"

Twitterissä julkaistulla videolla puhunut yhdysvaltalaistoimittaja Juan Arredondo kertoi olleensa Renaudin seurassa ja nähneensä, kun Renaudia ammuttiin. Arredondon mukaan toimittajat olivat olleet kuvaamassa pakolaisia, kun joku tarjosi heille kyydin. Autoa alettiin ampua, kun se oli ohittanut tarkastuspisteen.

– Kuljettaja kääntyi takaisin, ja he jatkoivat ampumista. Me olimme me kaksi. Ystäväni on Brent Renaud, ja häntä on ammuttu, Arredondo kuvaili sairaalavuoteella.

– Näin, että häntä ammuttiin niskaan, ja me jouduimme eroon toisistamme, hän sanoi.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan kertoi BBC:n mukaan televisiohaastattelussa, että Yhdysvallat selvittää kuolemaan johtaneet syyt ukrainalaisviranomaisten kanssa ja harkitsee sitten "sopivia vastatoimia".

Renaud ei ole ainoa viime viikkojen aikana Ukrainan sodassa kuollut toimittaja. Kuun alussa surmansa sai myös ukrainalainen televisiotoimittaja Jevhenii Sakun, 49, Venäjän pommituksissa Kiovassa.

Toimittajajärjestöjen mukaan Venäjän joukot ovat tahallaan tulittaneet useita toimittajille kuuluvia ajoneuvoja Ukrainassa siitä huolimatta, että ne on merkitty selvästi kansainvälisesti käytetyin PRESS-tunnuksin.

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.