Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastakaa Lapset: Ukrainassa laitoshoidossa olevat lapset ovat vaarassa jäädä ilman apua

Arviolta 100 000 Ukrainan lastenkodeissa ja muissa sijaishuollon laitoksissa asuvaa lasta on vaarassa jäädä ilman tarvitsemaansa tukea sodan jatkuessa, arvioi Pelastakaa Lapset -järjestö.

Järjestön mukaan Ukrainassa sijaishuollon laitoksissa olevien lasten osuus on Euroopan korkeimpia. Noin 1,3 prosenttia kaikista Ukrainassa asuvista lapsista on sijoitettuna johonkin laitokseen.

Pelastakaa Lapset on huolissaan, että monet laitoshoidossa olevat lapset ovat vaarassa yhä useamman kaupungin joutuessa hyökkäysten kohteeksi. Ukrainasta on jo aiemmin raportoitu lastenkodin pommituksesta.

Sodan jatkuessa ruuan, lämmityksen, terveydenhuollon sekä koulutuksen saatavuus heikkenee Ukrainassa. Pelastakaa Lapset muistuttaa myös, että ilman huoltajia olevat lapset ovat kriisitilanteissa muita lapsia suuremmassa vaarassa joutua riiston, hyväksikäytön ja lapsikaupan sekä laiminlyönnin uhriksi.

Pelastakaa Lapset vaatii hallituksia ja järjestöjä tehostamaan toimiaan ja suojelemaan lapsia Ukrainassa.

– Lapset eivät saa jäädä pysyvästi eroon perheistään, ja on estettävä heidän joutumisensa riiston, hyväksikäytön, ihmiskaupan ja laiminlyönnin uhreiksi. Ilman huoltajaa oleville lapsille on varmistettava turvallinen kuljetus ja asunto sekä laadukkaat terveydenhuollon, lastensuojelun ja psykososiaalisen tuen palvelut, järjestön tiedotteessa sanotaan.

Pelastakaa Lapset jakaa ruokaa, vettä ja hygieniatarvikkeita maan sisäisille pakolaisille Ukrainassa sekä Ukrainan vastaisilla raja-alueilla ja vastaanottokeskuksissa Romaniassa. Järjestö myös työskentelee perheiden jäljittämisen ja yhdistämisen parissa, jotta lapsia voidaan saattaa yhteen Puolassa ja muissa lähialueen maissa olevien sukulaisten kanssa.