Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuntavaaleissa voitaisiin äänestää pelkkää puoluetta, ehdottaa tutkija

Kuntavaalien alhaista äänestysprosenttia voitaisiin nostaa sallimalla, että äänestäjät antavat äänensä puolueelle, ilman ehdokasvalintaa, ehdottaa dosentti Sami Borg Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksessa.

Muutos olisi helposti toteutettavissa, koska äänestämistapa ja vaalituloksen määräytyminen säilyisivät lähes ennallaan. Nykyinen pakollinen ehdokasäänestäminen lisää äänestämättä jättämisen riskiä samanaikaisesti toimitettavissa vaaleissa, Borg arvioi.

Seuraavat kuntavaalit järjestetään vuonna 2025 samanaikaisesti aluevaalien kanssa. Viime kesäkuun kuntavaaleissa äänestysprosentti jäi 55,1 prosenttiin, vaikka äänestysvilkkausta yritettiin nostaa muun muassa kahden viikon mittaiseksi pidennetyllä ennakkoäänestyksellä. Pidennys aikaisti ennakkoäänestämistä, mutta ei kohottanut äänestysprosenttia.

Borg arvioi, että äänimäärä jäi alhaiseksi ennen kaikkea siksi, että varsinaista vaalipäivää lykättiin koronan takia kesäkuun keskelle.

Kuntavaaleissa on paljon ehdokkaita, mutta useimmat heistä eivät edistä valintaansa suurilla taloudellisilla panostuksilla ja äänimäärät ovat vaatimattomia. Viime vaaleissa valtuutetuiksi tai varavaltuutetuiksi päässeistä vain seitsemän prosenttia oli kampanjoinut yli 800 eurolla.

Alle 5 000 asukkaan kunnissa valtuutettujen äänimäärät liikkuivat keskimäärin muutamissa kymmenissä ja alle 20 000 asukkaan kunnissa hieman alle sadan. Suurissa kaupungeissa valtuutetuksi valittujen äänimäärän mediaanin vaihteluväli oli 265–1164.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.