Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Japani yritti patistaa Intiaa ottamaan tiukemman linjan Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan

Japanin pääministeri Fumio Kishida yritti lauantaina patistaa intialaista virkaveljeään Narendra Modia omaksumaan tiukemman linjan Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan.

– Totesimme, että mitään voimakeinoin toteutettua yksipuolista muutosta vallitsevaan tilanteeseen ei voi antaa anteeksi millään alueella. On välttämätöntä etsiä riitoihin rauhanomaisia ratkaisuja, jotka pohjautuvat kansainväliseen oikeuteen, Kishida sanoi toimittajille pääministerien tapaamisen jälkeen.

Muista Quad-ryhmään kuuluvista maista poiketen Intia on pidättäytynyt YK:ssa kolmesta äänestyksestä, joissa on tuomittu Venäjän toimet Ukrainassa. Intia on ainoastaan kehottanut lopettamaan väkivallan.

Quad-ryhmään kuuluvat Intian lisäksi Japani, Australia ja Yhdysvallat.

– Venäjän aggressio Ukrainaa kohtaan on järkytys, joka heikentää kansainvälisen yhteisön, mukaan lukien Aasian, järjestyksen perustaa, Kishida oli toimistonsa mukaan sanonut ennen lauantaista tapaamistaan Modin kanssa.

Aiemmin tässä kuussa Quad-maiden johtajien keskusteluissa Kishida, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Australian pääministeri Scott Morrison eivät onnistuneet saamaan näkemykselleen Modin tukea.

Kishidan vierailun alla Japanin ulkoministeriön virkamies sanoi Tokion olevan "tietoinen (Intian) maantieteellisestä sijainnista ja historiallisista siteistä Venäjään".

– Mutta samaan aikaan jaamme perusarvot ja strategiset edut, joten luonnollisesti keskusteluista tulee suorat ja avoimet sen suhteen, miten näemme Ukrainan tilanteen, virkamies sanoi toimittajille.

Maanantaina puolestaan on määrä olla Modin ja Morrisonin virtuaalinen kokous, joka keskittyy kauppaan, mutta Morrison saattaa jälleen patistaa Modia kallistumaan enemmän lännen leirin suuntaan Ukrainan kysymyksessä.

Venäjä on ollut Intian asehankintojen tärkein toimittaja neuvostoajoista lähtien, mutta nykyisin Intia tarvitsee enemmän tukea Quad-ryhmältä ja muilta mailta yhä määrätietoisemman Kiinan takia.