Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Asiantuntijan mukaan Venäjä tulittaa siviilikohteita Ukrainassa tarkoituksellisesti – tämä on raukkamaisten iskujen strateginen tavoite

Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan monia ovat järkyttäneet erityisesti siviilikohteisiin kohdistuneet iskut. Jo sodan viidentenä päivänä eli 28. helmikuuta sosiaalisessa mediassa alkoi levitä kuvia ja videoita tavallisten ukrainalaisten tuhoutuneista olohuoneista Harkovassa, Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa.

Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paronen arvioi Helsingin Sanomille, että Venäjä iskee tahallaan siviilikohteisiin.

Parosen arvion mukaan Venäjän pyrkimyksenä on saada aikaan psykologinen vaikutus eli murentaa kansan tahto puolustautua. Hyökkääjä pyrkii osoittamaan oman voimansa sekä samalla puolustajan voimattomuuden, HS kirjoittaa.

Tähtäämisellä siviileihin on myös ”instrumentaalinen tavoite”. Siviileihin kohdistuvien iskujen takia paikallinen väestö pakenee, ja lähtijöiden auttaminen taas sitoo ukrainalaisten voimaa, HS kirjoittaa.

28. helmikuuta Venäjä iski kovaa Harkovan ydinkeskustaan. Useita raketteja iskeytyi keskusaukion ympärillä sijaitseviin hallintorakennuksiin sekä asuinkortteleihin. Ainakin 11 ihmistä kuoli ja lähes 40 loukkaantui. Iskut Harkovan siviilikohteisiin ovat jatkuneet ja kaupungin keskusta on käytännössä tuhoutunut.

Harkovan iskuja pidettiin HS:n mukaan strategisena käänteenä Venäjän hyökkäyksessä. Sota-asiantuntijoiden mukaan Harkovan tapahtumat osoittivat ensimmäisinä sodan luonteen muuttumisen ”venäläisittäin tyypilliseksi”. Venäjän sodankäyntiin liittyy yleensä massiivinen tykistöaseiden käyttö.

– Kaikki hyökkäyskiilan edeltä halutaan tuhota, jotta päästään etenemään, Antti Paronen kommentoi HS:lle.

Venäjä on iskenyt siviilikohteisiin myös ainakin Tšernihivissä 16. maaliskuuta, Kramatorskissa 18. maaliskuuta, ja Harsonissa 21. maaliskuuta, HS kertoo.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu OHCHR:n tietojen mukaan sodassa on kuollut ainakin 977 siviiliä. Kuolleista 196 on miehiä, 144 naisia, 27 poikia ja 12 tyttöjä. Lisäksi 42 lapsen ja 556 aikuisen sukupuolta ei ole saatu varmistettua. Iskuissa loukkaantuneita on ainakin 1 594.

Ukrainan antamat arviot siviiliuhreista ovat moninkertaisia, joten todellinen uhrien määrä selvinnee vasta sodan loputtua.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.