Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hoitajien toinen lakko siirtyy perjantaista kahdella viikolla

Perjantaina alkavaksi ilmoitettu 13:a sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta ihmistä koskeva hoitajalakko siirtyy alkamaan aikaisintaan 15. huhtikuuta, kertoi valtakunnansovittelija tiedotteessaan.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) päätti siirrosta valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ehdotuksesta.

Sen sijaan kahdella viikolla jo aiemmin lykätty kuuden sairaanhoitopiirin ja 25 000 hoito-alan ammattilaisen lakko alkaa perjantaina, ellei sopua sitä ennen synny. Neuvottelut päättyivät maanantai-iltana tuloksettomina ja niitä on määrä jatkaa tiistaina.

Keskeisimmät kiistakysymykset liittyvät palkkoihin ja pääsopimusta koskeviin vaatimuksiin.

Hoitoalan liitot Tehy ja Super ovat vaatineet yleisen linjan mukaisten korotusten päälle monivuotista 3,6 prosentin korotusohjelmaa hoitajien palkkojen nostamiseksi. Työnantajapuoli eli Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on aiemmin kommentoinut, että palkansaajajärjestöjen palkankorotusvaateet neuvotteluissa ovat julkiselle taloudelle kestämättömiä ja johtaisivat veronkorotuksiin ja velkaantumiseen.

Tahtotila sopimuksen syntymiseen

Kunta-alan pääneuvottelujärjestöt julistivat maanantaina jälleen viikon mittaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihto alkaa viikon kuluttua maanantaina ja on voimassa sunnuntaihin 10. huhtikuuta saakka, järjestöt kertoivat tiedotteessa. Painostustoimilla järjestöt haluavat vauhdittaa sopimusratkaisun aikaansaamista valtakunnansovittelijan neuvottelupöydässä.

Jukon, JHL:n ja Jytyn nyt julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on kunta-alalla kolmas.

– Meillä on tahtotila sopimuksen syntymiseen, mutta myös valmius laajentaa toimenpiteitä yhä entisestään, jos näin ei käy. Kunta-alalle tarvitaan palkkaohjelma ja reilut korotukset, eikä tämä ratkaisua viivyttämällä muuksi muutu, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima sanoo tiedotteessa.

Kunta-alan sopimusten viranhaltijat eivät kuulu kiellon piiriin. Kiellon ulkopuolelle rajataan myös muun muassa työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle.

– Jäsenemme ovat tosissaan ja vaativat kunnollisia palkankorotuksia koko kunta-alalle. Me olemme valmiita laajentamaan ja lisäämään painostustoimia, mikäli neuvottelut eivät ala etenemään. Tarvittaessa laitamme vaikka koko valtakunnan kiinni, sanoo myös JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiedotteessa.

Myös Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen peräänkuuluttaa muutosta.

– Toistuvien ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen sekä laajojen koko ajan laajenevien lakkovaroitusten on viimeinkin herätettävä kuntatyönantaja ja sen taustalla olevat poliittiset päättäjät siihen, että tyhjillä lupauksilla ja kiitospuheilla ei nyt palkkaohjelmasta selvitä.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) on aiemmin todennut, että palkansaajajärjestöjen palkankorotusvaateet ovat julkiselle taloudelle kestämättömiä.

Koko kunta-alaa koskevien ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen lisäksi Jyty, JHL ja Juko ovat lakkoilleet ja jättäneet lakkovaroituksia kymmeneen kaupunkiin neljässä aallossa.

Lakoissa on järjestöjen mukaan mukana yli 80 000 kuntapalkansaajaa.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.