Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Supon Pelttari: Salainen rekrytointi olisi pitänyt sallia supolle tiedustelulakien yhteydessä

Suojelupoliisille olisi pitänyt säätää oikeus salaiseen rekrytointiin samalla, kun tiedustelulainsäädäntöä uudistettiin vuonna 2019, katsoo suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Yle kertoi tiistaina, että sisäministeriö esittää lakiluonnoksessaan salaisen palkkauksen sallimista suojelupoliisille. Esitys tarkoittaisi, että suojelupoliisi voisi täyttää jotkut virat niin, ettei virkaa julisteta haettavaksi tai virkaan valitun henkilöllisyys salataan.

– Olemme tällä hetkellä ainoa suomalainen turvallisuusviranomainen, jolla ei ole mahdollisuutta ei-julkiseen rekrytointiin. Meistä tämä on aika itsestään selvä asia, Pelttari sanoo STT:lle.

Hän ei avaa tarkemmin sitä, millaisiin tehtäviin suojelupoliisi soveltaisi salaista rekrytointia.

Salainen rekrytointi olisi lakiluonnoksen mukaan mahdollista siviilitiedusteluun Suomessa ja ulkomailla. Lakiluonnoksen arvion perusteella suojelupoliisissa olisi vuositasolla 30–40 virantäyttöä, joissa salaista palkkausta voisi harkita.

Ministeriö laajentaisi salaisen palkkauksen mahdollisuutta myös keskusrikospoliisissa ja paikallispoliisissa. Tällä hetkellä laki poliisin hallinnosta sallii vain joidenkin miehistötason virkojen, kuten vanhemman konstaapelin ja nuoremman konstaapelin paikan täyttämisen ilman viran haettavaksi julistamista.

Yle kertoi marraskuussa , että suojelupoliisi epäilee joutuneensa vakoilun kohteeksi. Ylen tietojen mukaan joihinkin suojelupoliisin työpaikkoihin on voitu hakea tarkoituksellisesti tiedustelumielessä tavoitteena selvittää tehtäviin valittujen työntekijöiden nimiä ja muita tietoja.