Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tänään kaikki kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteet koskivat Räsäsen homoseksuaaleja koskevia lausumia.
Tiedotustilaisuudessa Räsänen kertoi olevansa kiitollinen Jumalalle ja kaikille oikeusprosessin kuluessa tukeaan osoittaneille. Räsänen sanoi, että olisi ollut järkyttynyt, jos käräjäoikeus olisi päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.
– Pidän suuressa arvossa, että oikeus tässä päätöksessään tunnustaa sanan- ja uskonnonvapauden merkityksen. Toivon, että tämän päätöksen myötä muiden ei tarvitse vastaavaa käydä läpi, sanoi Räsänen.
Valtakunnansyyttäjä nosti viime vuonna Räsästä vastaan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan Räsäsen kolmen lausuman vuoksi. Syyttäjä katsoi Räsäsen solvanneen homoseksuaaleja.
Räsänen on itse alusta alkaen kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin tai halventaneensa homoseksuaaleja. Hän on vedonnut sanan- ja uskonnonvapauteen.
– Tämä oikeusprosessi on sanan- ja uskonnonvapauden kannalta historiallinen. Oikeus on ensimmäisen kerran nimenomaan rikosasiana punninnut, saako Raamattua siteerata, Räsänen sanoi.
Oikeus vapautti myös Luther-säätiön asiamiehen ja hallituksen jäsenen Juhana Pohjolan syytteestä.
Valtionsyyttäjä Anu Mantila kertoi STT:lle, että syyttäjät aikovat hakea käräjäoikeuden ratkaisusta "hyvin suurella todennäköisyydellä" jatkokäsittelylupaa Helsingin hovioikeudesta.
Mantilan mielestä käräjäoikeus ei ole punninnut perusoikeuksia riittävän perusteellisesti.
– Yhdenvertaisuus ja syrjinnän kielto ovat jääneet minusta vähemmälle huomiolle, hän sanoo.
Oikeus: Pamflettiväitteet loukkaavia
Räsäsen syytteistä yksi koski kirjoitusta ”Ja mieheksi ja naiseksi hän heidät loi. Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen”, joka on julkaistu Suomen Luther-säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan internetsivuilla.
Pamfletti on julkaistu vuonna 2004, mutta koska se on edelleen säätiön sivuilla, syyteoikeus ei syyttäjän näkemyksen mukaan ollut vanhentunut.
Syytteen sai myös Pohjola, koska hän oli julkaissut pamfletin ja pitänyt sitä verkossa esillä.
Helsingin käräjäoikeus katsoo ratkaisussaan, että Räsäsen pamfletissa esittämät kommentit olivat osin homoseksuaaleja loukkaavia.
Kirjoituksessa Räsänen katsoi homoseksuaalisuuden olevan "psykoseksuaalisen kehityksen häiriö". Räsänen vetosi oikeudessa 1980-luvulla käymiensä lääketieteen opintojen aikaisiin oppikirjoihin.
Joidenkin kommenttien osalta hän vetosi uskonnolliseen vakaumukseensa.
Kirjoituksen kokonaisuus huomioon ottaen käräjäoikeus kuitenkin arvioi, etteivät Räsäsen lausumat olleet homoseksuaaleja kohtaan esitettyä vihapuhetta.
– Käräjäoikeus katsoo, että Räsäsen kirjoituksen tarkoitus ei ole ollut homoseksuaalien solvaaminen tai loukkaaminen vaan Räsäsen uskonnollisen vakaumuksen mukaisen miehen ja naisen välisen perhe- ja avioliittokäsityksen puolustaminen, oikeuden ratkaisussa todetaan.
Koska kirjoitusta koskeva syyte hylättiin, myös Pohjolan syyte kaatui.
Tviittiä ja radio-ohjelmaa koskevat syytteet kaatuivat
Syytteistä toinen koski Räsäsen Twitterissä vuonna 2019 julkaisemaa kirjoitusta, kolmas puolestaan lausumaa, jonka Räsänen sanoi Ruben Stillerin keskusteluohjelmassa Yle Puheella loppuvuonna 2019.
Räsäsen tviitti sekä lausumat Stillerin radio-ohjelmassa eivät myöskään oikeuden mukaan ylittäneet sananvapauden rajoja, vaikka ne olivatkin loukkaavia.
Tviitissä Räsänen otti kantaa evankelis-luterilaisen kirkon ja Pride-tapahtuman yhteistyöhön. Mukaan hän oli liittänyt kuvan 1. Roomalaiskirjeestä Raamatusta.
Oikeus arvioi, että tviitissä oli kyse yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumisesta.
– Vaikka tviitti on voinut loukata Pride-tapahtumaan osallistuvia, siinä ei ole väitetty tapahtumaan osallistuvia esimerkiksi muita alempiarvoiseksi, oikeus perustelee.
Stillerin radio-ohjelmaväitteiden osalta oikeus päätyi samaan lopputulokseen.
Syyttäjät myös vaativat Yleä poistamaan Stillerin radio-ohjelmasta kohdat, joissa syyttäjän näkemyksen mukaan loukkaavia lausumia esiintyy. Tähän ei oikeuden mukaan ole tarvetta, koska kaikki syytteet kaatuivat.
Oikeus velvoitti Suomen valtion korvaamaan syytettyjen oikeudenkäyntikulut.
Syyttäjät keskustelleet jo jatkokäsittelyluvan hakemisesta
Jutussa on ollut kyse kahden perustuslaissa turvatun perusoikeuden, sanan- ja uskonnonvapauden, välisestä konfliktista. Kun Helsingin käräjäoikeudessa juttua istuttiin alkuvuonna, Helsingin oikeustalon edessä oli istuntopäivien aikana Räsästä puolustava mielenosoitus.
Syytteidennostosta päätti aikanaan valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Valtionsyyttäjä Mantila kertoo tänään keskustelleensa valtakunnansyyttäjän kanssa siitä, haetaanko jatkokäsittelylupaa Helsingin hovioikeudesta.
Mantila arvioi, että käräjäoikeus ei ole antanut tarpeeksi painoa esimerkiksi yhdenvertaisuuden vaatimukselle, kun se on tulkinnut ratkaisussaan Räsäsen kommentteja.
– Lausumia olisi tulkittu toisella tavalla, jos syrjimättömyydelle ja syrjinnän kiellolle olisi annettu riittävästi painoarvoa, hän sanoo.