Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perhe- ja peruspalveluministeri Lindén: Potilasturvallisuuslain tarpeellisuutta arvioidaan edelleen

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) mukaan tarvetta potilasturvallisuuslain esittämiselle arvioidaan edelleen.

Lindén kertoo, että tilannetta lakkokentällä seurataan. Lakiluonnos potilasturvallisuuslaiksi on ministerin mukaan jo valmiina.

– Nyt arvioidaan tämän tilanteen perusteella tarvetta, tuleeko sosiaali- ja terveysministeriön eli käytännössä minun se (lakiesitys) esittelevänä ministerinä antaa, Lindén sanoi toimittajille eduskunnassa.

Potilasturvallisuuslain perusteella voitaisiin määrätä lakon piirissä olevaa hoitohenkilöstöä tekemään välttämättömäksi katsottua suojelutyötä.

Lindén ei lämpene SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin esitykselle siitä, että "jokin riippumaton taho" arvioisi kiistan kohteena ollutta suojelutyön tarvetta. Tällä hetkellä työnantajien ja hoitajien mielipiteet tarvittavasta suojelutyön määrästä ovat kaukana toisistaan.

Lindénin mukaan asiaa selvitetään parhaillaan ainakin kymmenen lääkärin voimin sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa Valvirassa, aluehallintovirastoissa sekä sosiaali- ja terveysministeriössä (STM).

– En usko, että kellään erillisellä selvityshenkilöllä olisi mahdollisuutta yhdessä, kahdessa tai kolmessa päivässä mitään olennaisesti enempää irti saada tästä aiheesta, Lindén sanoi.

Lindén ei halunnut arvioida sitä, kuinka hajallaan SDP on potilasturvallisuuslakikysymyksessä, kun esimerkiksi puoluetta edustava sosiaali- ja terveysministeri ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ovat olleet eri linjoilla asiassa.

– Ymmärrettävästi tämä asia on monitahoinen. En tällaisia arvioita lähde esittämään, Lindén sanoi.

"STM ei yksipuolisen informaation varassa"

Hoitajaliitot ovat kritisoineet asetelmaa, jossa STM on valmistelemassa potilasturvallisuuslakia vain työnantajapuolen antamiin tietoihin nojautuen. Liittojen mukaan työnantajapuolen lakon vaikutuksista esittämät tiedot ovat olleet virheellisiä, minkä vuoksi lain valmistelu on ollut "lainsäädäntötyön irvikuva".

Lindén kiistää hoitajaliittojen näkemykset.

– Emme ole missään nimessä STM:ssä yksipuolisen informaation varassa, vaan kyllä tätä tehdään hyvin perusteellisesti ja virkavastuulla. Täytyy muistaa, että sairaanhoitopiiritkin ovat hallinnollisia viranomaisia, joita sitoo virkavastuu. Totuudellisuus on yksi virkavastuun olennaisimpia asioita, Lindén painotti.

– Kyllä se yleiskuva, joka meillä on, on luotettava ja virkavastuuseen perustuva, Lindén jatkoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson painotti sunnuntaina, että työnantaja ei saa hoitajien työtaistelussa piiloutua potilasturvallisuuslain taakse, vaan terveydenhuollon henkilöstön riittävyys hoitajien lakon aikana on kyettävä varmistamaan työnantajan jo nyt käytettävissä olevalla laajalla keinovalikoimalla.

Anderssonin mukaan työnantajan on mahdollista vahvistaa työvoiman riittävyyttä esimerkiksi määräämällä muuta terveydenhuollon virkakuntaa työhön, hyödyntämällä ostopalveluita sekä muita kuntia ja kuntayhtymiä.

Lindén suhtautui epäillen siihen, että Anderssonin listaus ratkaisisi henkilöstön riittävyysongelmia lakon piirissä olevissa sairaanhoitopiireissä.

– Kyllä siellä käsityksemme mukaan on kaikkia näitä keinoja käytetty, Lindén sanoi.

Lindén sanoi toivovansa, että hoitajien työtaistelun osapuolet löytäisivät toisensa ja saisivat pian ratkaisuja aikaiseksi.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 17.40: Ministeri Lindén on perhe- ja peruspalveluministeri, ei sosiaali- ja terveysministeri.