Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtakunnansovittelija esittää kunta-alan työriitoihin sovittelulautakuntaa

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala on esittänyt, että kunta-alan työriitoja ratkomaan asetetaan sovittelulautakunta. Päätöksen sovittelulautakunnan asettamisesta tekee työ- ja elinkeinoministeriö.

STT:n tietojen mukaan ministeriön on tarkoitus asettaa lautakunta mahdollisimman pikaisesti, kenties jo perjantaina. Myös ainakin Helsingin Sanomat kertoi asiasta.

Kunta-alan työriidan sovittelun oli tarkoitus jatkua torstaina valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä. Hoitajajärjestö Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi viestitti STT:lle, että varsinaista sovittelua ei kuitenkaan ollut, vaan Piekkala kävi ainoastaan tilanteen läpi ja ilmoitti sovittelulautakunnan esittämisestä.

Kirvesniemellä ei ollut tietoa, mitä työkiistan sovittelussa seuraavaksi tapahtuu.

Sovittelulautakunnan asettaminen löytyy vaihtoehtona työriitalaista, mutta se on ollut melko harvinainen keino työkiistojen ratkaisemiseen. Sitä käytetään yleensä erityisen vaikeissa tapauksissa, kun valtakunnansovittelija katsoo, ettei pysty yksin löytämään ratkaisua työriitaan.

Lakkojen piiriin uusia kaupunkeja, jos sopua ei löydetä

Valtakunnansovittelija tiedotti aluksi virheellisesti, että sovittelulautakunta olisi jo asetettu. Aiemmassa tiedotteessaan valtakunnansovittelija kertoi, että sovittelulautakunnan puheenjohtajaksi olisi nimetty alivaltiosihteeri Päivi Nerg ja varapuheenjohtajaksi työelämäprofessori Martti Hetemäki. Kyse on kuitenkin vain sovittelijan esityksestä. Mahdollisen lautakunnan kokoonpanosta päättää työ- ja elinkeinoministeriö.

Kunta-alan sopimukset koskevat kaikkiaan yli 400 000:ta palkansaajaa. Niiden piirissä on muun muassa opettajia, lääkäreitä ja sosiaalityöntekijöitä.

Huhtikuun alusta on ollut lakossa noin 25 000 Tehyn ja Superin hoitajaa kuudessa sairaanhoitopiirissä. Tämän rinnalla on alkanut uusia kunta-alan lakkoja, jotka ovat sulkeneet muun muassa kouluja ja päiväkoteja.

Jos kunta-alan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta ei synny sopua maanantaihin mennessä, tulee lakkojen piiriin uusia kaupunkeja ensi viikolla.