Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n pääsihteeri Guterres tapaa presidentti Zelenskyin – "Sota loppuu sitten kun Venäjä päättää lopettaa sen"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tapaa tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. Guterres kertoi saapuneensa Ukrainan pääkaupunkiin eilen illalla.

Ennen Ukrainaa Guterres vieraili Venäjällä missä hän tapasi presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin. CNN:n haastattelussa Guterres kuvasi tapaamisia "hyödyllisiksi", vaikka toistaiseksi mistään konkreettisista läpimurroista ei ole kerrottu.

Guterres kertoi toistaneensa Moskovassa YK:n aiemman viestin, jonka mukaan Venäjän hyökkäyssota rikkoo YK:n peruskirjaa vastaan ja sen on loputtava.

– Sota ei lopu tapaamisilla. Sota loppuu sitten kun Venäjä päättää lopettaa sen ja kun – tulitauon jälkeen – syntyy mahdollisuus vakavasti otettaan poliittiseen ratkaisuun, Guterres sanoi CNN:lle.

"Sotaa ei voi hyväksyä 21. vuosisadalla"

Guterres vieraili myös Butshassa, joka nousi kansainvälisiin otsikoihin kaupungissa paljastuneiden siviilien joukkosurmien jälkeen. Hän sanoi tukevansa Kansainvälistä rikostuomioistuinta (ICC) ja vaati Venäjää tekemään yhteistyötä sen kanssa sotarikossyytösten tutkimisessa.

– Kun puhumme sotarikoksista, meidän ei tule unohtaa että suurin rikoksista on sota itse, Guterres sanoi.

Borodjankassa Kiovan ulkopuolella ukrainalaissotilaat ja paikalliset viranomaiset näyttivät Guterresille taisteluissa tuhoutuneita asuinrakennuksia.

– Kuvittelen omaa perhettäni yhdessä noista taloista, jotka nyt ovat tuhoutuneet ja mustuneet. Näen lapsenlapseni juoksevan pakoon paniikissa. Sota 21. vuosisadalla on absurdia. Sota on pahuutta. Sotaa ei millään voi hyväksyä 21. vuosisadalla, Guterres sanoi.

Presidentti Zelenskyi tapasi eilen Ukrainan paikallisviranomaisia keskustellakseen sodan tuhojen jälleenrakennuksesta, kertoo Guardian-lehti. Zelenskyin mukaan alustava arvio on, että sota aiheuttanut tähän mennessä jo 600 miljardin dollarin (570 miljardin euron) aineelliset vahingot.

Muun muassa 32 miljoonaa asuinneliötä, yli 1 500 oppilaitosta ja yli 350 sairaanhoidon laitosta on tuhoutunut tai vaurioitunut, Zelenskyi luetteli. Lisäksi noin 2 500 kilometriä teitä ja lähes 300 siltaa on vähintäänkin vaurioitunut.

Venäjä vihjaa länsimaiden edustajien voivan joutua iskujen kohteeksi Kiovassa

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan länsimaiden ei pitäisi koetella Venäjä kärsivällisyyttä kommenteilla, joissa todetaan Ukrainalla olevan oikeus iskeä Venäjän puolella rajaa oleviin sotilaskohteisiin. Zaharova mainitsi nimeltä Britannian asevoimaministeri James Heappeyn, kertoo Guardian-lehti.

Zaharovan mukaan ukrainalaisten iskut Venäjälle eivät jää vaille vastausta eivätkä Ukrainan "päätöksentekokeskuksissa" olevat läntisen neuvonantajat ole välttämättä mikään ongelma iskujen toteuttamiselle, Zaharova sanoi.

Tiedottajan mukaan länsimaat "käyttävät hyväkseen" presidentti Zelenskyin hallintoa Venäjän-vastaisissa toimissaan.

Saksa hyväksyi raskaiden aseiden viennin Ukrainaan

Saksan liittopäivät on hyväksynyt maan hallituksen ehdotuksen viedä raskaita aseita Ukrainaan. Spiegel-lehden mukaan päätös syntyi selvänumeroisesti 586–100.

Samaan aikaa Kremlissä tiedottaja Dmitri Peskov valitti raskaiden aseiden toimitusten uhkaavan Euroopan vakautta ja turvallisuutta

Saksan hallituksen asevientiehdotusta kannatti äänestyksessä myös kristillisdemokraattinen oppositio, vastaan äänestivät oikean äärilaidan AfD-puolue sekä Linke-vasemmistopuolue toiselta äärilaidalta.

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht ilmoitti aiemmin tällä viikolla Saksan toimittavan ukrainalaisille Gepard-ilmatorjuntapanssareita.

Venäjä jatkanut kiivasta tulitusta Itä-Ukrainassa

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjän laivasto Mustallamerellä kykenee yhä iskemään kohteisiin Ukrainan rannikolla ja muualla maassa. Arviosta tviittaavan Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjällä on Mustallamerellä noin 20 toimintakykyistä alusta, mukaan lukien sukellusveneitä.

Bosporinsalmen sulkeminen muilta kuin turkkilaisilta sota-aluksilta tosin merkitsee sitä, ettei Venäjä voi korvata Moskva-ohjusristeilijän ja Saratov-maihinnousualuksen menettämistä, brittitiedustelu toteaa.

Ukrainan pääesikunnan mukaan Venäjä on jatkanut kiivasta tulitusta Ukrainan itäosassa jatkuvissa hyökkäystoimissaan. CNN:n uutisoiman ukrainalaisarvion mukaan venäläiset ovat keskittyneet yrittämään läpimurtoa Izjumissa Harkovan alueella.

Sky Newsin haastatteleman Britannian puolustusministerin Ben Wallacen mukaan lännen pitää auttaa venäläisten ajamisessa pois "koko Ukrainasta", myös Krimiltä.

CNN: Mariupolissa pelätään puhkeavan epidemioita

Mariupolin kaupungissa Ukrainassa voi puhjeta vakavia sairauksia ellei siviilejä saada evakuoitua pian, paikalliset viranomaiset varoittivat torstaina.

Asiasta uutisoi CNN. Kaupungissa arvellaan olevan yhä noin 100 000 ihmistä hirvittävissä olosuhteissa ilman vedenjakelua ja minkäänlaista hygieniaa.

Kaupungin kaduilla mätänee yhä keräämättömiä ruumiita. Lisäksi päivälämpötila on jo noussut 20 lämpöasteen paikkeille.

Viranomaisten mukaan epidemioiden välttämiseksi ihmiset on saatava pian evakuoitua kaupungista.

Kaupunginvaltuuston mukaan olosuhteet ovat otollisia etenkin koleran, punataudin sekä kolibakteerin aiheuttaman vakavan vatsataudin leviämiselle.