Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläiskone loukkasi myös Tanskan ilmatilaa ennen lentoaan Ruotsin ilmatilaan

Tanskan ulkoministeriö on kutsunut Venäjän suurlähettilään puhutteluun venäläiskoneen loukattua Tanskan ilmatilaa perjantaina, sanoo Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod Twitterissä.

AN-30-tyyppinen kone saapui Tanskan ilmatilaan Tanskalle kuuluvan Bornholmin saaren itäpuolelta ennen kuin se lensi Ruotsin ilmatilaan, Tanskan hallitus sanoo.

Kofodin mukaan ilmatilan loukkausta on täysin mahdotonta hyväksyä ja se on erityisen huolestuttavaa tämänhetkisessä tilanteessa.

Tanskan puolustusvoimien tiedottaja Henrik Mortensen kertoi tapahtuneesta uutistoimisto AFP:lle.

– Ilmatilassamme oli lyhyen aikaa tiedustelukone. Kaksi Tanskan F-16-hävittäjää puuttui heti asiaan, Mortensen sanoi.

Hultqvist: Epäammattimaista ja erittäin sopimatonta

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo, että Ruotsin ilmatilan loukkaamista ei voida hyväksyä.

Hultqvist kommentoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle Venäjän toiminnan olevan epäammattimaista ja yleiseen turvallisuustilanteeseen nähden erittäin sopimatonta. Puolustusministerin mukaan Ruotsin itsemääräämisoikeutta tulee aina kunnioittaa.

Venäläinen sotilaskone loukkasi perjantaina illalla Ruotsin ilmatilaa Blekingen eteläpuolella. Ruotsin puolustusvoimat vahvisti useiden tiedotusvälineiden tiedot lauantai-iltana.

Kone loukkasi Ruotsin ilmatilaa lyhyen aikaa, jonka jälkeen se poistui alueelta.

AN-30-tyyppinen kone oli Bornholmin itäpuolella ja lensi myöhemmin kohti Ruotsin aluetta, kerrotaan Ruotsin puolustusvoimien nettisivuilla. Ruotsin hävittäjä seurasi tapahtumaa ja valokuvasi venäläiskoneen.

AN-30 on ilmavalokuvauskone, jota on käytetty myös tiedustelu- ja kuljetuskoneena.

Maaliskuun alussa neljä venäläiskonetta loukkasi Ruotsin ilmatilaa Gotlannin itäpuolella.