Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

BBC: "Kiovan aave" ei ole kuollut, vaan ukrainalaisten luoma supersankarilegenda – viranomaiset loivat tarinan hengen nostattamiseksi

Ukrainalaisen lentäjäsankarin, niin kutsutun "Kiovan aaveen" on kerrottu pudottaneen ainakin 40 venäläiskonetta Ukrainan sodan ilmataisteluissa. Häneen liitettyihin väitteisiin ja jopa hänen olemassaoloonsa on kuitenkin suhtauduttu kriittisesti.

Nyt Ukrainan ilmavoimat toteavat suoraan sosiaalisessa mediassa, että Kiovan aave ei ole oikea henkilö. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

– Kiovan aave on ukrainan kansalaisten luoma supersankarilegenda, ilmavoimat kirjoittavat Facebook-sivuillaan. Samassa julkaisussa ukrainalaisia pyydetään olemaan "laiminlyömättä informaatiohygienian perussääntöjä", ja tarkistamaan tietolähteet, ennen jonkin tiedon jakamista.

Julkaisu liittynee hiljattain julkisuudessa liikkuneeseen tietoon, jonka mukaan ukrainalainen lentäjä-ässä Stepan Tarabalka, 29, olisi ollut Kiovan aave. Hän kuoli maaliskuun 13. päivänä tultuaan venäläisten alasampumaksi. Hänen yhteydestä sankarihahmoon uutisoi The Times, joka on sittemmin korjannut alkuperäistä artikkeliaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi Tarabalkalle postuumisti Ukrainan sankarin arvonimen.

– Ukrainan sankari Stepan Tarabalka ei ole Kiovan aave, eikä hän osunut 40 koneeseen, Ukrainan ilmavoimat painottaa.

– Tieto Kiovan aaveen kuolemasta ei pidä paikkaansa. Kiovan aave on hengissä. Hän kuvastaa kaikkien huippupätevien Taktisen ilmailuprikaatin lentäjien yhteistä henkeä, ilmavoimien tviitissä todetaan.

Asiantuntijat ovat kertoneet BBC:lle epäilleensä sitä, että yksi lentäjä olisi kyennyt pudottamaan 40 venäläiskonetta. Ukrainalainen sotahistorioitsija Mihail Zhirohov kuvailee Kiovan aaven tarinaa propagandaksi ukrainalaisten moraalin nostattamiseksi. Zhirohovin mukaan sodan alkuvaiheessa Venäjän ilmavoimat "hallitsivat" Ukrainan ilmatilaa, jolloin ukrainalainen taistelulentäjä oli kyennyt ampumaan alas vain kahdesta kolmeen viholliskonetta.

– Tämä propaganda on välttämätöntä, koska asevoimamme ovat pienempiä, ja moni ajattelee ettemme voi olla heidän (venäläisten) vertaisia. Tarvitsemme tätä sodan aikana, Zhirohov kertoi BBC:lle.

Ukrainan viranomaiset ruokkivat Kiovan aaveen legendaa heti sodan alkupäivinä. Ensin Ukrainan turvallisuuspalvelu (SBU) kertoi viestipalvelu Telegramissa kymmenen hävittäjää pudottaneesta taistelulentäjästä, jonka nimeksi annettiin aluksi "Enkeli". Uutismediat kertoivat sittemmin, että julkaisussa käytetty kuva oli vanha.

Ukrainan entinen presidentti Petro Poroshenko tviittasi 25. helmikuuta Kiovan aaveesta, väittäen hänen olevan todellinen henkilö. Tviitissä käytetty kuva osoittautui Ukrainan puolustusministeriön vuonna 2019 ottamaksi, missä lentäjä kokeilee uutta kypärää.

Kiovan aave ei ole ainoa ukrainalaisten henkeä nostattanut asia Venäjän hyökkäyssodan aikana. Sodan alkupäivinä maailmanlaajuista huomiota herätti Ukrainan rajavartijoiden vastaus Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskvalle, kun sen miehistö vaati Käärmesaarella olleita rajavartijoita antautumaan. Ukrainalaiset haistattivat sota-alukselle niin sanotusti pitkät. Sittemmin ukrainalaisten väitetään upottaneen Moskvan.