Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU epäilee Applen rajoittavan kilpailua iPhonen maksuissa

EU-komissio epäilee, että teknologiajätti Apple estää kilpailevia yrityksiä hyödyntämästä iPhonen Apple Pay -maksujärjestelmää. Kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi komission pitävän mahdollisena, että Apple on syyllistynyt määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön, joka on EU:n kilpailusäännöissä kielletty.

Vestagerin mukaan komissio on saanut tietoa, että Apple on estänyt kilpailevia toimijoita kehittämästä iPhonelle mobiililompakoita.

EU-komissio on aiemmin ottanut hampaisiinsa Applen musiikkipalvelun ja sähköisten kirjojen myynnin.

Komissio alkoi syynätä Applea vuonna 2020, kun eurooppalaiset pankit valittivat siitä, että ne joutuvat maksamaan Applelle, kun heidän asiakkaansa käyttivät Applen järjestelmää. Monet teknologiayhtiöt ovat kehitelleet omia mobiilimaksujärjestelmiä, joilla asiakkaat voivat korvata lompakot ja maksukortit. Myös Google, Amazon ja Facebookin emoyhtiö Meta ovat lähteneet tälle tielle.

Apple tulppana kehityksen tiellä

Apple Pay tuli käyttöön vuonna 2014 ja sen avulla iPhonen tai Apple Watchin käyttäjät voivat tehdä lähimaksuja laitteellaan. Kiistan ytimessä on NFC-teknologia, jota käytetään lähimaksuissa. IPhonella vain Apple Pay voi käyttää NFC:tä maksuihin, muut teknologiaa käyttävät joutuvat maksamaan siitä Applelle.

– Apple on rakentanut suljetun ekosysteemin laitteidensa ja käyttöjärjestelmänsä ympärille. Apple toimii tämän ekosysteemin portinvartijana, ja määrittelee pelisäännöt kaikille, jotka haluavat tavoittaa Applen laitteita käyttävät kuluttajat, Vestager summasi puheessaan.

Vestagerin mukaan alalla on suuret mahdollisuudet, mutta Applen toiminta jarruttaa sen kehitystä.

– Tämä markkina kasvaa nopeasti. Apple Pay on tänä päivänä selvästi suurin NFC-pohjainen mobiililompakko, Vestager sanoi.

Hän muistutti, että sen paremmin NFC-standardi kuin maksuterminaalit eivät ole Applen omaisuutta, mutta iPhonen käyttäjät voivat käyttää niitä vain Apple Payn kautta.

Apple sanoo, että sen ensisijainen tavoite on turvallisuus ja että Apple Pay tarjoaa tasavertaiset mahdollisuudet kaikille toimijoille.

EU-komissio haastaa Applen ja muut teknologiajätit myös hankkeellaan säätää uusi digitaalimarkkinalaki, joka estää jättejä suosimasta omia palveluitaan tuotteissaan ja alustoillaan.