Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Pankin mukaan kotitalouksien velkaantumiselle pitää asettaa rajoja – Suomen Pankki ehdottaa lainanhakijan tuloihin suhteutettua velkakattoa

Kotitalouksien velkaantumiselle pitää asettaa rajoja, sanoo Suomen Pankki rahoitusjärjestelmän vakauden arviossaan. Sen mukaan kotitalouksien ennätyksellisen suuri velkaantuminen on riski rahoitusjärjestelmän vakaudelle.

Suomen Pankin mukaan uudet asuntolainat ovat aiempaa suurempia ja yhä yleisemmin tavanomaista 25 vuoden laina-aikaa pidempiä.

Monien suomalaisten lainanhoitoon liittyvät menot ovat kasvamassa. Samalla monien kulutushyödykkeiden hintojen nopea nousu näkyy lovena ihmisten kukkarossa.

Ohjauskorkoja on tänä vuonna nostettu esimerkiksi Yhdysvalloissa, ja myös Euroopan keskuspankin (EKP) otaksutaan nostavan ohjauskorkoja tänä vuonna. Korkeammat korot nostavat lainanhoitokuluja, millä on vaikutusta niin yritysten kuin yksittäisten ihmisten talouteen.

Suomessa asuntolainojen korot yleensä nousevat ja laskevat viitekorkojen mukana.

Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtajan Marja Nykäsen mukaan on viitteitä siitä, että lainojen korkosuojausten käyttö asuntolainojen yhteydessä olisi lisääntynyt.

– Korkosuojaukset pienentävät korkojen nousuun liittyvää riskiä etenkin tilanteessa, jossa korot nousisivat odotettua enemmän, Nykänen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Suomen Pankki penää lisäsääntelyä

Suomen Pankin mukaan hallituksen suunnittelemat uudistukset eivät riitä hillitsemään velkaantumisen kasvua. Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan asunto- ja taloyhtiölainojen pituusrajoitusta sekä taloyhtiölainojen lyhennysvelvoitetta ja lainakattoa. Suomen pankin mukaan niiden rinnalle tarvitaan velkakatto eli velkojen tai velanhoitomenojen enimmäismäärä suhteessa lainanhakijan tuloihin.

– En mene prosentteihin, koska kotitalouksien velkaantumisaste kasvaa koko ajan. Voidaan puhua tällaisesta liikkuvasta maalista, Nykänen sanoi.

Maksaminen pitää pystyä turvaamaan

Suomen rahoitusjärjestelmä on pysynyt vakaana Ukrainan sodan syttymisestä huolimatta, arvioi Suomen Pankki. Heikentyneet talousnäkymät, energian hintojen kallistuminen, korkojen odotettu nousu ja rahoituksen saatavuuden mahdollinen vaikeutuminen kuitenkin kasvattavat rahoitusvakaudellisia riskejä.

Maksu- ja selvitysjärjestelmien haavoittuvuuksiin on varauduttava entistä määrätietoisemmin.

Nykäsen mukaan yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämätön maksaminen on pystyttävä hoitamaan, jos järjestelmien käyttö estyy jostain syystä.