Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

JSN: Ukrainan ruumiskuvien julkaiseminen Helsingin Sanomissa ei rikkonut Journalistin ohjeita – Ilta-Sanomille vapauttava päätös "ryssä"-sanan käyttämisestä

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut Helsingin Sanomille (HS) vapauttavan päätöksen Ukrainan sodassa kuolleiden ruumiiden kuvien julkaisemisesta. Kuvien julkaisemisesta tehdyssä kantelussa oli pyydetty JSN:ää ottamaan kantaa, oliko kuolleista ihmisistä läheltä otettujen kuvien julkaiseminen lehdessä eettisesti oikein.

Kyseiset kuvat oli julkaistu 4. huhtikuuta HS:n digiversiossa, ja ne oli otettu Ukrainan Butshassa. Kuvissa näkyi muun muassa kaupungista löytynyt ukrainalaisten joukkohauta.

JSN:n mukaan kuvien julkaiseminen ei rikkonut journalistien eettisiä ohjeita, sillä HS:llä oli painavat journalistiset ja yhteiskunnalliset perusteet julkaista kuvat. Kyse oli tapahtumista, joista yleisöllä oli oikeus tietää, ja kuvissa oli vältetty tarpeettoman yksityiskohtaista vammojen esittelyä, JSN:n päätöksessä sanotaan.

JSN antoi eilisessä kokouksessaan HS:lle vapauttavan päätöksen myös toisesta kantelusta. Kantelu koski kysymystä, olisiko lehden pitänyt tuoda iltapäivälehtiä käsitelleessä pääkirjoituksessaan esiin, että tekstissä esimerkkinä mainittu Ilta-Sanomat kuuluu samaan konserniin HS:n kanssa. Pääkirjoitus puolusti iltapäivälehtien uutisointia Ukrainan sodasta.

JSN:n mukaan konserniyhteyden esiin tuominen olisi ollut suotavaa, mutta ei välttämätöntä. Kirjoituksessa ei puolustettu ainoastaan Ilta-Sanomia, vaan aihetta käsiteltiin yksittäistä mediaa yleisemmin sanan- ja lehdistönvapauden näkökulmasta, päätöksessä sanotaan.

Putinin sanominen ryssäksi ei rikkonut hyvää journalistista tapaa

JSN antoi kokouksessaan myös Ilta-Sanomille vapauttavan päätöksen "ryssä"-sanan käyttämisestä lehden pakinassa. Helmikuun lopussa julkaistussa pakinassa lehden politiikan toimittaja kutsui Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ryssäksi.

JSN:lle tehdyn kantelun mukaan jutussa rikottiin journalistin ohjeita, koska toimittaja käytti Putinin toimia kritisoidessaan yleisesti rasistiseksi tunnustettua ilmausta, joka viittaa venäläisiin kansanryhmänä.

JSN:n päätöksessä sanotaan, että neuvoston linjan mukaan pakinatyylisissä kirjoituksissa sallitaan kärjekästäkin kielenkäyttöä. Neuvoston mukaan "ryssä"-sanan käytön moitittavuus riippuu asiayhteydestä.

Ilta-Sanomien pakinassa sanalla viitattiin Putiniin, eikä neuvosto käsitellyt tapausta hänen ihmisarvonsa näkökulmasta, päätöksessä sanotaan. JSN:n mukaan Ilta-Sanomat ei rikkonut pakinassaan hyvää journalistista tapaa.

Lisäksi JSN antoi vapauttavat päätökset Iltalehden lukijakommenttien moderoinnista ja Meän Torniolaakso -lehden jutusta, jossa käsiteltiin kriittisesti kunnallista päätöksentekoa. JSN ei antanut kokouksessaan yhtäkään langettavaa päätöstä.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.