Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP äänesti ja kallistui vahvasti kannalle, Naton ylimääräisestä kokouksesta saadaan tiedoja vasta iltamyöhään – seurasimme päivää

Ylimääräinen puoluevaltuusto linjasi SDP:n kannan Nato-jäsenyyteen tänään. Naton ylimääräinen ulkoministerikokous on vielä tänään koolla Brysselissä. Seurasimme päivää tässä jutussa. Hetki hetkeltä -seuranta on päättynyt.

17.49 Naton epävirallinen ulkoministerikokous alkaa tänään, mutta keskusteluista on luvassa tietoja vasta myöhään illalla. Suomi ja Ruotsi on kutsuttu Brysseliin kokouksen yhteydessä pidettävään päivälliskeskusteluun. Suomea tilaisuudessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Tapaaminen alkaa iltakuudelta. Tarkempia tietoja keskusteluista on odotettavissa vasta kello 23, jolloin ulkoministeri Haavisto järjestää mediatilaisuuden. – On tärkeää käydä keskustelua Naton jäsenmaiden ulkoministerien kanssa ajankohtaisesta tilanteesta sekä Suomessa käynnissä olevasta selontekoprosessista. Olen hyvilläni, että Suomen ja Ruotsin ulkoministerit on kutsuttu tähän Naton epävirallisen ulkoministerikokouksen päivälliskeskusteluun, ulkoministeri Haavisto totesi ulkoministeriön keskiviikkona lähettämässä tiedotteessa. Kokouksen yhteydessä ulkoministeri Haavistolla on myös kahdenvälisiä tapaamisia. Naton epävirallinen ulkoministerikokous järjestetään Berliinissä 14.–15. toukokuuta.

17.07 Turkki ei yritä estää Suomen ja Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä, vaan pikemminkin varmistaa, että kaikki jäsenmaiden turvallisuuskysymykset otetaan huomioon, presidentti Recep Tayyip Erdoganin tiedottaja sanoi New York Timesin mukaan lauantaina. Vasta perjantaina Erdoğan sanoi, ettei näe Suomen ja Ruotsin mahdollisia jäsenyyshakemuksia postitioivisena asiana. New York Timesin mukaan Erdoganin tiedottaja Ibrahim Kalin sanoi lauantaina, että Turkki halusi varmistaa prosessin, jossa kaikkien Naton jäsenmaiden kansallinen turvallisuus otetaan huomioon. – He eivät voi vain sivuuttaa Turkin turvallisuushuolia ja toimia ikään kuin sillä ei olisi väliä. Kun tiedottajalta kysyttiin, estäisikö Turkki Ruotsin Naton jäsenhakemuksen, hän vastusti. – Se on prosessi, hän sanoi New York Timesin mukaan.

16,12 Pääministeripuolue SDP kertoi lauantaina sen, minkä kaikki jo etukäteen tiesivät, mutta silti kokous ei ollut turha. Erno Laisi avaa näkökulmassaan politiikan tärkeän päivän sisältöä.

Eduskunta linjaa Nato-jäsenyyttä maanantaina. Laisi arvioi, että ainakin 38 demarikansanedustajaa 40:stä tukee sitä.

– Yleinen arvaus demareissa tuntuu olevan se, ettei yksikään puolueen kansanedustaja lopulta äänestä jäsenyyttä vastaan, Laisi kirjoittaa.

Koko juttu on luettavissa alla olevasta linkistä.

Pääministeripuolue kertoi lauantaina sen, minkä kaikki jo etukäteen tiesivät – silti kokous ei ollut turha

15.42 Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin kertoo, että hänen huomionsa on jo siirtynyt Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessiin. Hän pitää tärkeänä, että prosessi olisi mahdollisimman lyhyt, tiivis ja mutkaton.

Marinin mukaan edullista olisi, että Nato-maat ratifioisivat Suomen jäsenyyden mahdollisimman pikaisesti. Seuraavat kuukaudet keskittyvät erityisen paljon vuoropuheluun muiden maiden kanssa, Marin sanoi.

15.38 SDP kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Päätös ei ollut yksimielinen, vaan syntyi äänestyksen jälkeen..

SDP:n ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa 53 kannatti jäsenyyttä, 2 äänesti tyhjää ja 5 vastusti. Samalla SDP päätti antaa tukensa valtiojohdolle Nato-jäsenyysneuvottelujen avaamiseksi.

Puoluevaltuusto on puoluekokousten välillä puolueessa ylin toimielin, joka tekee päätöksiä.

15.36 SDP:n suora lähetys on alkamassa. Ylimääräinen puoluevastuusto on päättänyt puolueen virallisesta Nato-kannasta.

15.27 Venäjän presidentti Vladimir Putin korosti presidentti Sauli Niinistölle lauantaisessa puhelussa, että perinteisestä sotilaallisen puolueettomuuden politiikasta luopuminen olisi virhe, sillä Suomen turvallisuudelle ei ole vaaraa. Asiasta kerrotaan Kremlin lehdistötiedotteessa.

Tiedotteen mukaan muutos Suomen ulkopolitiikassa voi vaikuttaa kielteisesti Venäjän ja Suomen välisiin suhteisiin, jotka ovat vuosien ajan rakennettu hyvän naapuruuden ja kumppanuusyhteistyön hengessä ja hyödyttäneet molempia osapuolia.

Kremlin tiedotteessa kuvaillaan, että puhelinkeskustelun aikana käytiin avointa mielipiteiden vaihtoa.

Puhelinkeskustelu käytiin lauantaina Suomen aloitteesta.

Kreml: Putin korosti Niinistölle, että sotilaallisen puolueettomuuden hylkääminen olisi virhe

13.57 Presidentti Sauli Niinistö keskusteli tänään Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa ja ilmoitti, että Suomi päättää hakea Nato-jäsenyyttä lähipäivinä.

– Keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä. Jännitteiden välttämistä pidettiin tärkeänä, presidentti Niinistö toteaa presidentin kanslian välittämättä tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Niinistö totesi sanoneensa presidentti Putinille jo heidän ensitapaamisessaan vuonna 2012, että jokainen itsenäinen kansakunta maksimoi oman turvallisuutensa. Siitä on kyse nytkin, Niinistö linjaa.

Niinistö toisti lisäksi syvän huolensa Venäjän Ukrainassa käymän sodan aiheuttamista inhimillisistä kärsimyksistä. Hän korosti rauhan välttämättömyyttä. Hän välitti myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aiemmin samalla viikolla esittämät viestit siviilien evakuoinnin turvaamisesta.

Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

13.46 Jos Ruotsi ja Suomi liittyvät puolustusliitto Natoon, Venäjän vastatoimet perustuvat siihen, mitä Naton infrastruktuuria uusiin jäsenmaihin sijoitettaisiin. Näin linjasi Venäjän varaulkoministeri Aleksandr Grushko uutistoimisto Interfaxin mukaan.

Grushko lisäsi, ettei Venäjällä ole vihamielisiä aikeita Suomea ja Ruotsia kohtaan.

Varaulkoministerin mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon ei tulisi tapahtumaan "ilman Venäjän poliittista reaktiota". Jos Nato puhuu ydinaseiden siirtämisestä lähemmäs Venäjää, Moskova antaa Grushkon mukaan "asianmukaisen vastauksen".

Grushkon mukaan on silti liian aikaista puhua venäläisten ydinaseiden sijoittamisesta Baltian alueelle. Joidenkin arvioiden mukaan Venäjällä kuitenkin on jo nyt ei-strategisia ydinkärkiä Kaliningradin erillisalueella, joka sijaitsee Liettuan ja Puolan välissä.

Venäjän varaulkoministeri: Suomeen ja Ruotsiin sijoitettu Naton infrastruktuuri ratkaisisi Venäjän vastatoimet

12.52 SDP:n eduskuntaryhmä antaa vahvan tukensa Suomen Nato-hakemusta, sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

SDP:n puoluehallitus esittää parhaillaan kokoontuvalle SDP:n ylimääräiselle puoluevaltuustolle, että myös se antaisi tukensa Nato-jäsenyyden hakemiselle.

12.40 Pääministeri Sanna Marinin mukaan Suomessa herättiin helmikuussa erilaiseen maailmaan. Venäjän aloittama sota muutti tilanteen ja nyt on päätettävä, miten suomalaisten turvallisuus taataan nyt ja jatkossa.

SDP:n puoluehallitus on yksimielisesti Nato-jäsenyyden kannalla, Marin kertoo.

Marin painotti, että jatkossakin keskeistä on Suomen valmius puolustaa itse omaa aluettaan. Hän korosti myös EU:n merkitystä sekä pohjoismaista yhteistyötä osana turvallisuuskenttää.

– Suomen rooli Natossa on vastata ennen kaikkea omasta turvallisuudestaan. Osallistumisestamme kriisinhallintaan päätetään jatkossakin aina erikseen.

Jäsenyyttä olisi haettava viipymättä, Marin linjaa.

– Katson, että Naton jäsenyys on paras ratkaisu Suomen turvallisuuden ja lähialueidemme vakauden säilyttämiseksi muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Siksi meidän tulisi hakea Naton jäseneksi, viipymättä.

Marinin mukaan Suomen Nato-jäsenyys ei ole teko ketään vastaan vaan teko Suomen puolesta.

– Me emme ole halunneet muuttaa turvallisuusjärjestyksemme perusteita. Me emme halunneet sotaa Eurooppaan. Me olemme rauhan, sopimusten ja yhteistyön kannalla. Me huolehdimme kaikissa tilanteissa Suomen ja Suomessa asuvien turvallisuudesta. Tänään yhdessä tehtävillä päätöksillä me varmistamme sen nyt ja tulevaisuudessa.

12.30. Sirpa Paateron mukaan on selvää, että Suomeen kohdistuu lähitulevaisuudessa erilaista vaikuttamista. Sitä kohdistuu paitsi valtioon, myös yksilöihin. Paatero sanoi että myös kansalaisille on annettava keinoja tunnistaa tällaisia tilanteita.

– Viime kädessä turvallisuuteemme vaikuttaa olennaisesti, miten yhteiskunta toimii.

Paatero painotti, että SDP on rauhanliike. Myös tämän päivän historiallisessa kokouksessa on hänen mukaansa kyse rauhan säilyttämisestä.

12.21 Kuntaministeri Sirpa Paatero aloitti SDP:n ylimääräisen puoluevaltuuston. Kokouksen alku viivästyi, koska eduskuntaryhmän kokous venyi.

12.02 SDP:n ylimääräisen puoluevaltuuston alku näyttää viivästyvän. Suora lähetys alkaa kokouksen alkaessa.

11.40 SPD:n ylimääräinen puoluekokous on parhaillaan alkamassa Helsingissä. Puolue päättää tänään Nato-kannastaan. Kokous käynnistyy kello 12 tiedotustilaisuudella, jossa pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin antaa turvallisuuspoliittisen tilannekatsauksen. Suora lähetys alkaa pian.

11.18 Myös Venäjällä käydään parhaillaan keskustalua mahdollisesta Suomen Nato-jäsenyydestä. Venäläislehti kysyy otsikossaan, uhkaako Venäjää "toinen rintama" Suomessa.

Venäläisten uutistoimistojen Interfaxin ja Rian mukaan maan varaulkoministeri Sergei Ryabkov sanoo kuitenkin, ettei Venäjällä ei ole vihamielisiä aikeita Suomea tai Ruotsia kohtaan. Asiasta voi lukea lisää alla olevasta uutislinkistä.

Uutistoimistot: Venäjällä ei vihamielisiä aikeita Suomea kohtaan – venäläislehti kysyy otsikossaan, uhkaako Venäjää "toinen rintama" Suomessa

10.41 Presidentti Niinistö aikoo soittaa Venäjän presidentti Vladimir Putinille pian.

– Ei siihen kauaa mene, presidentti kommentoi, mutta ei ollut valmis tarkentamaan, tapahtuuko puhelu jo tänään.

Niinistön mukaan hänen on syytä käydä "selkeä, suora keskustelu" Putinin kanssa muuttuneesta tilanteesta.

10.28 Venäjän mahdollisia toimia Suomen Nato-jäsenyyshakemuksen aikana on kartoitettu Suomessa perusteellisesti, painottaa presidentti Sauli Niinistö. Niihin on myös varauduttu.

– Olemme varsin valmiita, jos jotain tapahtuu, Niinistö sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Niinistö arvoi, että sotaallinen läsnäolo lisääntyy Suomen rajan läheisyydessä ja Itämerellä. Presidentti ei usko, että Venäjä kohdistaa Suomeen sotilaallisia toimenpiteitä, mutta pitää rajaloukkauksia mahdollisina.

Niinistön mukaan "kokonaan oma lukunsa on muu, häiritsevämpi toiminta". Presidentin mukaan esimerkiksi hybridi- ja kybervaikuttaminen saattavat lisääntyä.

Presidentti Niinistö kertoi puhelimitse Vladimir Putinille, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä lähipäivinä – Putinin mukaan Suomi tekisi virheen luopuessaan sotilaallisesta puolueettomuudestaan

10.10. Suomen on syytä ottaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin lausunto "aika rauhallisesti", sanoi presidentti Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

– Tähän asti Turkin viesti meille on ollut täysin päinvastainen, Niinistö painotti.

Turkin presidentti kommentoi perjantaina, että Turkki ei tällä hetkellä suhtaudu myönteisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

9.50 SDP:n puoluevaltuuston odotetaan ottavan Nato-jäsenyyteen myönteisen kannan. Torstaina pääministeri Marin ja presidentti Sauli Niinistö kertoivat yhteisessä tiedotteessa, että he kannattavat Suomen hakeutumista Natoon.

Torstaina myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman arvioi, että Nato-jäsenyyshakemuksen jättäminen saa SDP:n eduskuntaryhmässä erittäin laajan tuen.

9.46 Saksan Berliinissä alkaa tänään kaksipäiväinen Nato-maiden ulkoministerien epävirallinen tapaaminen. Suomen ja Ruotsin edustajat on kutsuttu kokouksen yhteydessä pidettävälle päivälliselle tänään. Suomea edustaa kokouksessa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Kokouksen yhteydessä ulkoministeri Haavistolla on myös kahdenvälisiä tapaamisia, kerrotaan valtioneuvoston tiedotteessa.

Sekä Suomen että Ruotsin valtiojohto ilmaisivat tällä viikolla aikeensa hakea Nato-jäsenyyttä. Suomessa presidentin ja hallituksen odotetaan antavan sunnuntaina eduskunnalle selontekonsa, joka esittää virallisesti sotilasliiton jäseneksi hakemista.

9.44 Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa kääntyneensä kannattamaan sotilasliitto Naton jäsenyyttä jo kauan ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuun loppupuolella.

Marin kertoo Nato-kantansa muuttuneen myönteiseksi pääministerikautensa aikana.

– Kantani muuttumiseen vaikutti ennen muuta sen näkeminen, kuinka tiivistä yhteistyötä puolustuksen puolella monet EU-maat tekevät Naton puitteissa, pääministeri kertoo lehdelle.

Aiemmin Nato-jäsenyyteen kielteisesti suhtautunut Marin sanoo, että myös Venäjän yhä pahentunut toiminta on vaikuttanut hänen näkökantansa muuttumiseen.

HS:n haastattelussa Marin kertoo olleensa pian Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen varma siitä, että Suomi ja todennäköisesti Ruotsikin hakisivat Naton jäsenyyttä.

Marin uskoo Ruotsin tulevan samalle kannalle Suomen kanssa ja arvelee, että maat jättävät todennäköisesti hakemuksensa ensi viikolla yhtä aikaa.

Pääministeri kertoo Suomen varautuneen Venäjän mahdollisiin vastatoimiin hyvin, mutta toteaa, että ihmiset saavat silti kantaa huolta tilanteesta.

– Mutta itse ajattelen niin, että meidän pitää olla rohkeita ja tehdä nämä päätökset, jotka ovat mielestäni oikeita ja jotka takaavat Suomen ja suomalaisten turvallisuuden paitsi nyt myös pitkälle tulevaisuuteen.

SDP:n odotetaan muuttavan Nato-kantaansa puoluevaltuuston kokouksessa tänään.

Siihen, tulisiko Suomen tavoitella Naton tukikohtia, Marin ei HS:n haastattelussa halua ottaa vielä kantaa.