Presidentti Niinistö ja Ruotsin Andersson tapaavat torstaina USA:n Bidenin

Presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson vierailevat Washingtonissa torstaina. He tapaavat Valkoisessa talossa Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin.

Tasavallan presidentin kanslian tiedotteessa kerrotaan, että työvierailulla on tarkoitus keskustella muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä sekä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Vierailulla Niinistön on määrä tavata myös muita poliittisia toimijoita.

Niinistön Washingtonin-matkan vuoksi Itävallan liittokanslerin Alexander Van der Bellenin tälle viikolle suunniteltu vierailu Suomeen siirtyy eteenpäin.

Niinistö vieraili Valkoisessa talossa edellisen kerran maaliskuun alussa. Niinistö oli ensimmäinen valtionjohtaja, jonka Biden tapasi kasvotusten Venäjän aloittaman hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Niinistö uskoo ongelman Turkin Nato-vastustuksesta ratkeavan

Presidentti Niinistö on parhaillaan valtiovierailulla Ruotsissa. Suomen ja Ruotsin hakeutuminen sotilasliitto Natoon on ollut esillä päivän keskusteluissa.

Niinistö totesi puheessaan Ruotsin valtiopäivillä, että molempien maiden valtiojohto on tehnyt Natoon hakeutumisen myötä ratkaisun, jossa toimimattomuuden riskit on todettu toimimista suuremmiksi.

– Ruotsi ja Suomi ovat ottamassa historiallisia askeleita. Yhdessä. Ilmoitamme pian virallisesti Brysselissä halukkuudestamme aloittaa jäsenyyskeskustelut Pohjois-Atlantin puolustusliiton (Naton) kanssa, Niinistö totesi.

Niinistö totesi Ruotsin ja Suomen myös saaneen heti yhteisen haasteen Turkin kommenteista Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan. Hän sanoi olevansa varma, että ongelma kyetään ratkaisemaan rakentavilla neuvotteluilla.

Niinistö myös toivoi puheessaan nopeita ratifiointeja muilta Nato-jäsenmailta ja nopeaa jäsenyyden toteutumista Ruotsille ja Suomelle.

Turkki-asian palattiin vielä kun kansanedustajat saivat tilaisuuden esittää Niinistölle muutamia kysymyksiä. Niinistö kertoi saaneensa puhelimessa Turkin presidentiltä Recep Tayyip Erdoganilta kuukausi sitten aivan erilaista viestiä kuin mitä Turkin tuoreimmat kommentit ovat olleet. Niinistö myönsi tilanteen olevan hieman hämmentävä.

– Mutta olen optimisti, Niinistö lisäsi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka