Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: HPV-testi aiheuttaa ylidiagnostiikkaa kohdunkaulan syövän seulonnassa

Kohdunkaulan syövän seulonnan löydösmäärät ovat lisääntyneet ja naisia ohjataan kohdunkaulan tähystykseen aiempaa useammin, selviää Suomen Syöpärekisterin tutkimuksesta. Syynä löydösmäärien lisääntymiseen on kohdunkaulan syövän seulonnassa yleistynyt HPV-testi, joka havaitsee kohdunkaulan syövän esiastemuutoksia merkittävästi herkemmin kuin perinteinen papakoe.

HPV-testin käyttö kohdunkaulan syövän seulonnassa on yleistynyt Suomessa vauhdilla. Suomen Syöpärekisterin mukaan entistä herkemmän testausmenetelmän yleistymisen vuoksi seulontakäytäntöjä tulisi arvioida uudelleen.

Ongelmaksi suuressa löydösmäärässä muodostuu se, että syöväksi eteneviä ja etenemättömiä esiasteita ei pystytä erottamaan toisistaan, mikä puolestaan voi johtaa turhiin hoitotoimenpiteisiin.

Jatkotutkimuslähetteitä tehdään runsaasti HPV-seulonnassa

HPV-seulontaan osallistuvalta naiselta otetaan sekä HPV- että papanäyte. Jos HPV-testin tulos on positiivinen, analysoidaan myös papanäyte, jonka perusteella päätetään jatkotoimista. Naiset, joilla on havaittu huolta aiheuttavia solumuutoksia, ohjataan kohdunsuun tähystykseen.

Syöpärekisterin tutkijat selvittävät parhaillaan uusia mahdollisia käytäntöjä kohdunkaulan syövän seulontaan.

– Kenties jatkossa voidaan ottaa käyttöön positiivisten HPV-näytteiden vaihtoehtoisia luokittelutapoja, kuten genotyypitys. Joka tapauksessa terveydenhuollon resursseja voidaan säästää kehittämällä HPV-seulonnan lähetekriteereitä, sillä niitä tarkentamalla voidaan vähentää seulonnasta aiheutuvaa ylidiagnostiikkaa, tutkija Maiju Pankakoski sanoo tiedotteessa.

Suomen ensimmäiset HPV-rokotuksen saaneet tytöt ovat pian seulontaikäisiä. Rokotettujen syöpätaakan oletetaan olevan pienempi kuin aiempien ikäluokkien ja myös sen vuoksi kohdunkaulan syövän seulontakäytäntöjä on Syöpärekisterin mukaan tarpeellista arvioida uudelleen.