Maakaasun toimitukset Venäjältä Suomeen ovat loppuneet tänään aamulla. Maakaasua Suomeen tuovan yhtiön Gasumin viestintäjohtaja Olga Väisänen vahvisti asian STT:lle puoli kahdeksan jälkeen aamulla.
Venäläinen energiayhtiö Gazprom ilmoitti kaasutoimitusten lopettamisesta eilen. Lopettamisen taustalla ovat Gasumin ja Gazpromin väliset sopimuskiistat. Venäläinen energiajätti on muun muassa vaatinut Gasumia maksamaan kaasusta ruplissa, mihin Gasum ei ole suostunut.
Gasum kertoi Gazpromin ilmoituksen jälkeen alkavansa toimittaa maakaasua asiakkailleen Viron kaasuverkon kautta Balticconnector-putkea pitkin. Kaasua on tullut kyseisen putken kautta normaalisti lauantaiaamuna, Väisänen sanoo.
Venäläistä maakaasua voidaan korvata Väisäsen mukaan Balticconnector-putkea pitkin esimerkiksi Latviasta, Liettuasta ja Puolasta tuodulla maakaasulla.
Myös Suomen kaasun siirtoverkkoyhtiö Gasgrid ilmoitti lauantaiaamuna tiedotteella, että kaasutoimitukset Imatran syöttöpisteen kautta ovat keskeytyneet.
Vanhanen ei usko putken enää avautuvan
Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan kaasun tuonnin katkeaminen Venäjältä ei ole Suomen energiajärjestelmän kannalta suuri asia. Yksittäisille yhtiöille se voi aiheuttaa vaikeuksia, mutta ei vielä lähikuukausina.
Suomeen tuodusta maakaasusta noin 90 prosenttia on tullut Venäjältä, mutta sen osuus koko teollisuuden energiankulutuksesta on vain kuusi prosenttia.
Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtajan Riku Huttusen mukaan erityisesti metsä- ja kemianteollisuuden yritykset käyttävät toiminnassaan maakaasua.
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että kaasuputki Venäjältä ei tule enää avautumaan. Hän sanoi, että tällä on laitoskohtaisia vaikutuksia. Sen sijaan sähkön osalta hän uskoi Suomen pärjäävän helposti.
– Jos ei oma tuotanto riitä, saamme sitä muualta Euroopasta ostettua. Hintaan sillä on ilman muuta vaikutusta.
Venäläinen kaasu saadaan korvattua
Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä arvioi, että Suomessa maakaasun kysyntä on viime viikkoina ollut noin 40 gigawattituntia. Hänen mukaansa tämä määrä pystytään tuomaan hyvin myös Balticconnector-putkea pitkin.
Lisäksi Gasgridin kerrottiin eilen solmineen kymmenen vuoden sopimuksen yhdysvaltalaisen Excelerate Energy -yhtiön kanssa LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta. Yhtiön terminaalilaiva Exemplar tulee näillä näkymin kuluvan vuoden lopulla Suomen etelärannikolle turvaamaan etenkin teollisuuden kaasunsaantia.
Terminaalilaiva toimii niin, että sinne tuotu nesteytetty maakaasu höyrystetään laivalla ja syötetään sitten Suomen siirtoverkkoon. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan alus tulee käytännössä mahdollistamaan Suomen irtautumisen venäläisestä energiasta.