Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu pääsee viimein vierailulle Kiinan uiguurialueille

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet aloittaa tänään vierailunsa Kiinassa. Osana vierailua hänen on määrä päästä vierailemaan myös sorretun uiguuriväestön asuttamalla alueella.

YK:n lehdistötiedotteen mukaan Bacheletin on tarkoitus tavata useita Kiinan hallinnon ja kansalaisjärjestöjen edustajia ja pitää puhe Guangzhoun yliopistossa. Lisäksi hän vierailee uiguurialueilla sijaitsevissa Kashgarin ja Ürümqin kaupungeissa.

Kyseessä on YK:n ihmisoikeusvaltuutetun ensimmäinen vierailu Kiinassa lähes 20 vuoteen. Viimeksi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu vieraili maassa vuonna 2005.

Matkan on määrä kestää kuusi päivää, minkä jälkeen Bachelet pitää lehdistötilaisuuden vierailun annista.

Vierail un salliminen nostanut myös huolia

Bacheletin vierailu on nostanut myös huolia. Pohdintaa on herättänyt muun muassa se, miksi tiukan autoritäärinen Kiina sallii vierailun ja onko kyseessä vain valkopesukampanja.

Muun muassa Yhdysvaltojen mukaan riskinä on, että Bacheletia ei päästetä näkemään uiguurialueiden todellista tilannetta, kertoo uutistoimisto AFP. AFP kertoi myös Human Rights Watchin Kiina-osaston johtajan Sophie Richardsonin olevan huolissaan, että Kiinan viranomaiset manipuloivat vierailua.

Richardson muun muassa kyseenalaisti, pääsevätkö ihmisoikeuspuolustajat, vainon uhrit ja heidän perheensä todella keskustelemaan YK:n edustajien kanssa ilman valvontaa ja pelkoa kostotoimista.

Kritiikkiä on nostanut sekin, että Bachelet ei ole julkaissut virallista YK–raporttia uiguurialueiden tilanteesta. Bacheletin edustaja kertoi viime viikolla, että raporttia ei julkaista ainakaan ennen tämän vierailua.

Bachelet itse on pyytänyt päästä vierailemaan alueella alkaen vuodesta 2018, jolloin hän aloitti tehtävässään.

Uiguurivähemmistöä sorrettu räikeästi

Kiinaa on syytetty useista ihmisoikeusrikkomuksista uiguuri- ja muita muslimivähemmistöjä vastaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn pääsihteeri Agnes Callamard on kuvannut Kiinan viranomaisten luoneen "dystooppisen helvetin" uiguurialueille Xinjiangiin.

Maa on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan sulkenut jopa miljoona uiguuri- ja muita muslimivähemmistöjen edustajia "käännytys"- eli vankileireille, joissa näitä on muun muassa kidutettu.

Myös esimerkiksi uiguurien lapsenhankintaa on estetty. Tämän vuoksi Kiina on syyllistynyt kansanmurhaan, arvioi ihmisoikeusloukkauksia tutkinut brittipaneeli viime joulukuussa. Hallinnon kerrotaan muun muassa tehneen pakkosterilointeja ja pakottaneen ihmisiä käyttämään ehkäisyä ja tekemään abortteja.