Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sjevjerodonetskin kerrotaan vaurioituneen pahoin raskaissa taisteluissa, separatistit väittävät saaneensa strategisesti tärkeän Lymanin haltuunsa

Raskaat taistelut ovat tuhonneet entistäkin pahemmin Ukrainan itäosan Sjevjerodonetskia, uutisoi BBC tänään. Luhanskin alueella sijaitseva kaupunki lukeutuu Venäjän hyökkäyksen keskeisiin kohteisiin.

Yhteenotot ovat BBC:n mukaan jatkuneet Sjevjerodonetskin laitamilla, ja Venäjä moukaroi kaupungin keskusta tykkitulella. Torstaina kaupungissa kuoli neljä siviiliä, ja kolmen sotakuukauden kuolonuhrien yhteismäärä siellä on jo noin 1 500, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai.

Sjevjerodonetskin asunnoista 60 prosenttia on tuhoutunut täysin, sanoo kaupungin pormestari Oleksandr Styuk. Pormestarin mukaan kaupungin rakennuskannasta jopa 90 prosenttia on vaurioitunut ja tarvitsee suuria korjauksia.

Venäjän joukot ovat tehneet satunnaisia läpimurtoja Ukrainan asemiin Donbassissa siitä lähtien kun Venäjä keskitti sotatoimensa maan itäosaan.

Britannian sotilastiedustelun tämänpäiväisen katsauksen mukaan Venäjän joukot jatkavat yritystään piirittää Sjevjerodonetskin ja Lysytshanskin kaupunkeja ja ovat saaneet haltuunsa useita kyliä Popasnan kaupungista luoteeseen.

Myöhäisillan puheessaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Venäjän pommittaneen torstaina jälleen Harkovaa. Tuoreissa pommituksissa on kuollut ainakin yhdeksän ihmistä ja haavoittunut 19. Kaikki venäläispommitusten uhreista ovat presidentin mukaan siviilejä.

Sumyn alueella on puolestaan ollut jälleen ohjusiskuja ja Zaporizhzhjaa Venäjä on höykyttänyt Zelenskyin mukaan tykistötulella.

Separatistit väittävät vallanneensa strategisesti tärkeän Lymanin

Venäjän tukemat separatistit ilmoittavat vallanneensa Itä-Ukrainassa strategisesti tärkeän Lymanin kaupungin. Venäjä tai Ukraina eivät vahvistaneet heti valtauksesta kertovaa tietoa, joka julkistettiin separatistien Telegram-kanavalla perjantaina.

Lyman sijaitsee Donetskin alueen pohjoisosassa tiereitillä, joka johtaa tärkeimpiin Ukrainan hallussa yhä oleviin maan itäosan kaupunkeihin.

Venäjän viranomaiset ovat ilmoittaneet, että ainakin Ukrainan eteläosan Hersonin ja kaakkoisosan Zaporizhzhjan vallatut alueet voitaisiin liittää suoraan Venäjään. Niistä ei siis olisi tarkoitus tehdä erillisiä niin kutsuttuja kansantasavaltoja.

Venäjä iski sotilaskohteeseen Dniprossa

Dnipron kaupungissa Ukrainassa ainakin noin kymmenen ihmistä on kuollut Venäjän iskuissa sotilaskohteeseen, sanoo Ukrainan kansalliskaartin paikallinen edustaja.

Lisäksi iskuissa haavoittui 30–35 ihmistä, aluepäällikkö Hennadi Korban sanoi ukrainalaismedialle.

Korbanin mukaan kansalliskaartin harjoituskeskukseen osui perjantaina aamulla Iskander-ohjuksia.

Vajaan miljoonan asukkaan Dnipro sijaitsee itäpuolella Ukrainaa.

CNN: Yhdysvallat lähettämässä Ukrainaan maan kaipaamia raketinheitinjärjestelmiä

Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat valmistelee edistyneiden pitkän kantaman raketinheitinjärjestelmien lähettämistä Ukrainaan.

Järjestelmät lähetettäisiin luultavasti osana suurempaa ase- ja turvallisuusapupakettia, josta saatetaan ilmoittaa jo ensi viikolla, CNN kertoo lähteidensä perusteella.

Muun muassa Ukrainan presidentti Zelenskyi on viime viikkoina pyytänyt, että maahan lähetettäisiin raskaita MLRS-raketinheitinjärjestelmiä. Yhdysvaltalaisvalmisteiset järjestelmät pystyvät ampumaan raketteja jopa 300 kilometrin päähän eli paljon pidemmälle kuin Ukrainan nykyiset järjestelmät.

Ukrainassa MLRS-järjestemiä on pidetty jopa ratkaisevina sodankulun kannalta. Ukrainasta on pyydetty myös kevyempiä, pyörillä kulkevia HIMARS-järjestelmiä.

CNN:n lähteiden mukaan Yhdysvaltain hallinnossa pitkän kantaman järjestelmien lähettämiseen on liittynyt kansallisen turvallisuusneuvoston huoli siitä, että Ukraina saattaisi käyttää järjestelmiä tehdäkseen hyökkäyksiä Venäjälle. Venäjä puolestaan voisi pitää raskaiden aseiden lähettämistä Ukrainaan provokaationa, mistä voisi seurata jonkinlainen vastatoimi Yhdysvaltoja vastaan.

Brittitiedustelu: Venäjä tuonut rintamalle vanhoja tankkeja varastosta

Venäjä on viime päivinä todennäköisesti tuonut Ukrainassa rintamalle varastossa olleita, 50 vuotta vanhoja T-62-tankkeja, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedustelukatsauksessaan.

Sotilastiedustelun mukaan T-62-tankkien käyttö rintamalla korostaa Venäjän pulaa nykyaikaisista, taisteluvalmiista varusteista. Vanhat tankit ovat lähes varmasti hyvin haavoittuvaisia panssarintorjunta-aseille, katsauksessa sanotaan.

Tankkeja on katsauksen mukaan tuotu Venäjän eteläisten joukkojen ryhmittymän vastuualueelle. Ryhmän tehtävänä on todennäköisesti Ukrainan eteläosien miehittäminen, sotilastiedustelu kertoo.

Zelenskyi syytti Venäjää kansanmurhasta Donbassissa

Presidentti Zelenskyi on syyttänyt Venäjää kansanmurhasta Ukrainan itäosassa sijaitsevalla Donbassin alueella. Venäjän hyökkäys voi presidentin mukaan jättää alueen autioksi ja sen kaupungit tuhkaksi.

Jokapäiväisessä puheessaan Zelenskyi kuvaili myös ukrainalaisten pakkosiirtojen ja siviilien joukkosurmien olevan osa Venäjän harjoittamaa kansanmurhapolitiikkaa.

Huhtikuussa Ukrainan parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jossa Venäjän toimet Ukrainassa tunnustettiin kansanmurhaksi.

Samaa määritelmää ovat käyttäneet muutkin, mukaan lukien Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, jonka mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkii tuhoamaan jopa ajatuksen ukrainalaisuudesta.

Jokainen viivästys tarkoittaa menetettyjä ukrainalaishenkiä

Ukrainalaispresidentti painottaa, että Venäjän painostamisessa on yksinkertaisesti kyse henkien pelastamisesta. Jokainen hetki, joka kuluu viivästyksiin, erinäisiin kiistoihin tai ehdotuksiin hyökkääjän "lepyttämiseksi" uhrin kustannuksella, tarkoittaa Zelenskyin mukaan sitä, että surmattujen ukrainalaisten määrä kasvaa entisestään.

– Katastrofaaliset kehityskulut olisi voitu pysäyttää, jos maailma olisi kohdellut Ukrainan tilannetta omanaan. Jos maailman vahvat eivät olisi pelailleet Venäjän kanssa, vaan tosissaan pyrkineet lopettamaan sodan, Zelenskyi sanoo.

– Katsokaa nykytilannetta. Katsokaa, kuinka monta viikkoa Euroopan unioni on yrittänyt sopia kuudennesta pakotepaketista Venäjää vastaan, hän jatkaa ja sanoo Venäjän saavan päivässä liki miljardi euroa eurooppalaisilta energiatoimituksista.

Venäjälle viety Ukrainasta lähes 1,2 miljoonaa ihmistä

Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen Ukrainasta on viety Venäjälle lähes 1,2 miljoonaa ihmistä, kertoo Ukrainan ihmisoikeusasiamies Ljudmyla Denisova Politico-uutissivustolle.

Denisovan kertomat luvut ovat hyvin lähellä Venäjän ilmoittamia määriä, joskin Venäjä väittää ukrainalaisten pyytäneen itse evakuointia oman turvallisuutensa vuoksi.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että helmikuun lopulta lähtien noin miljoona ihmistä on siirretty Venäjälle.

Politicon tietojen mukaan venäläissotilaat ovat koonneet ukrainalaisia miehittämiltään alueita ja pakottaneet heitä leireihin, joissa heidät erotetaan perheistään. Leireillä heiltä riistetään myös henkilökohtaiset asiakirjat ja toisinaan myös vaatteet.

Venäläisjoukot ja turvallisuuspalvelun agentit kuulustelevat kiinniotettuja ukrainalaisia. Heitä painostetaan syyttämään läheisiään rikoksista ja mustamaalaamaan Ukrainan asevoimia.

Usein heidät viedään pois maasta ja satojen tai jopa tuhansien kilometrien päähän kodeistaan. Ukrainalaisviranomaisten mukaan monissa tapauksissa, ellei jopa useimmissa, nämä ihmiset eivät halua, että heidät viedään Venäjälle. Aseistautuneet sotilaat kuitenkin uhkaavat heitä väkivallalla.

Politico on kuullut viittä ihmistä, jotka pakkosiirrettiin Venäjälle niin sanottujen kokoamisleirien kautta. Venäjällä heidät vietiin esimerkiksi asuntoloihin tai rangaistussiirtoloihin, joissa heidän vapauksiaan rajoitettiin.

Ukrainalaisia saatetaan viedä yli 7 000 kilometrin päähän kodistaan

Denisova antoi Politicolle nähtäväksi Ukrainan tiedustelupalvelun käsiinsä saamia asiakirjoja, joiden mukaan Venäjä oli suunnitellut kokoamisleirejä ja uudelleenasutusalueitaan jo viikkoja ennen hyökkäyksen alkamista.

Asiakirjojen mukaan asutusalueita on viidellä Venäjän kahdeksasta alueesta. Venäläiset ovat suunnitelleet vievänsä Ukrainalaisia myös muun muassa Kaukoitään, Pohjois-Kaukasukselle ja Siperiaan. Osa merkityistä alueista on napapiirin pohjoispuolella ja jotkut sijaitsevat yli 7 000 kilometrin etäisyydellä Mariupolista.

Politico ei ole pystynyt varmentamaan Denisovan asiakirjojen aitoutta, mutta niiden sisältö on uutissivuston mukaan linjassa muun muassa yhdysvaltalaisten tiedustelutietojen ja kansainvälisten kansalaisjärjestöjen kertomusten kanssa.

– Kaikki nämä asiakirjat ja raportit osoittavat, että nämä ovat olleet suunniteltuja toimia, nämä ovat järjestelmällisiä toimia, Denisova sanoo Politicolle.

– Tämä on ukrainalaisten kansanmurhaa, sotarikos.

Ukrainan hallinnon tietojen mukaan Venäjä pakkosiirtää Itä-Ukrainassa hallinnassaan olevilta alueilta edelleen joka päivä 15 000–25 000 ukrainalaista.

Paitsi että kaupunkien ja kylien tyhjentäminen helpottaa Venäjää käymään hyökkäyssotaansa Ukrainassa, uskoo Denisova Venäjän haluavan korvata kaupunkien ukrainalaisasukkaat venäläisillä. Samalla Venäjä voisi täyttää Venäjän niukasti asutettuja alueita ukrainalaisilla. Kummallakin näistä on tarkoitus venäläistää ukrainalaisia ja pyyhkiä pois ukrainalaisten kansallinen identiteetti.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.