Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken: Suomi voi luottaa Yhdysvaltoihin ja Yhdysvallat voi luottaa Suomeen

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi yhdessä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain tukevan täysin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

– Olen edelleen luottavainen, että molemmat maat ovat pian Naton jäseniä, Blinken sanoi perjantaina iltayhdeksän jälkeen Suomen aikaan Washingtonissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Suomi ja Ruotsi enemmän kuin täyttävät Naton demokraattiset, puolustukselliset ja taloudelliset edellytykset jäsenyydelle.

Blinken kuvaili Suomen ja Yhdysvaltain puolustuksellista yhteistyötä saumattomaksi. Hänen mukaansa Suomi toisi Natoon erityistä asiantuntemusta ja kyvykkyyttä pohjoisessa ja Itämeren alueella.

– Mutta Natoa ei vahvista ainoastaan Suomen puolustuksellinen kyvykkyys, vaan myös sen vapaa ja avoin demokraattinen yhteiskunta.

Blinken sanoi, että maat voivat luottaa toisiinsa.

– Yksinkertaisesti sanottuna Suomi voi luottaa meihin ja olen luottavainen, että me voimme luottaa Suomeen, hän sanoi.

Blinkenin mukaan Venäjän naapurit ovat ymmärrettävästi huolissaan

Blinken totesi, että hyökkäyksessään Ukrainaan Venäjä on epäonnistunut kaikissa tavoitteissaan. Niiden saavuttamisen sijaan se on vahvistanut Ukrainan itsenäisyyttä ja työntänyt uusia maita Naton jäseniksi.

Blinken sanoi, että Naton jäsenyyden tavoittelu ei ole maalta provokaatio Venäjää kohtaan. Syy uusien maiden liittymishalukkuuteen on hänen mukaansa yksinkertainen.

– Ne ovat nähneet toistuvasti Venäjän hyökkäävän ilman provokaatiota naapureitaan vastaan. Joten ymmärrettävästi ne ovat huolissaan, että voivat olla seuraavana.

"Blinken täysin tietoinen Turkin kysymyksistä"

Omassa puheenvuorossaan Haavisto kiitti Yhdysvaltoja horjumattomasta tuesta Naton jäsenyysprosessissa. Haavisto mainitsi Turkin esittämän vastustuksen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Hän sanoi ymmärtävänsä, että jäsenmailla voi olla erilaisia huolia asian suhteen.

– Otamme kaikkien Naton jäsenten huolet vakavasti. Käymme Turkin kanssa avointa, suoraa ja rakentavaa dialogia selventääksemme kaikki ongelmat.

Tapaamisen jälkeen Haavisto sanoi vielä suomalaismedialle Blinkenin olevan täysin tietoinen siitä, että Turkilla on kysymyksiä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyen.

Koska keskustelut Turkin kanssa jatkuvat, sanoi Haavisto, ettei hänellä ja Blinkenilla ollut tarvetta mennä aiheessa yksityiskohtiin sen suhteen, miten Naton jäsenmaat voisivat tällä erää tukea Suomea ja Ruotsia prosessissa.

Haaviston mukaan suurin osa Nato-maista varmasti toivoo, että ongelma Turkin kanssa on ratkaistu Naton kesäkuiseen huippukokoukseen mennessä.

Suomen ja Ruotsin delegaatiot vierailivat Turkin Ankarassa keskiviikkona.

Haavisto on Washingtonissa kolme päivää kestävällä vierailulla. Ulkoministerien tapaamisessa on puhuttu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Suomen jättämästä Nato-hakemuksesta, Euroopan turvallisuudesta sekä Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisistä suhteista.