Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Jonot pitenevät ruoka-avussa, vaikka työttömien määrä pienenee – ainakin 29 kuollut rankkasateissa Brasiliassa

Jonot pitenevät ruoka-avussa, vaikka työttömien määrä pienenee

Työllisyys on koronasulkujen jälkeen noussut ennätyksiä kolkuttelevalle tasolle, mutta samaan aikaan jonot ruoka-avussa pitenevät.

Ruoka-apu.fi-palvelun projektipäällikkö Reetta Nickin mukaan hintojen nousu voi aiheuttaa kestävyysvajeen kotitalouden talousasioihin, kun rahat eivät riitä kattamaan menoja. Samaan aikaan kaupoille syntyy paine vähentää ylijäämää ja hävikkiä, mikä vaikuttaa ruoka-aputoiminnan järjestämiseen.

Suomessa ruoka-avusta 90 prosenttia on kaupan alan ylijäämää.

Diakoniajärjestö ViaDia ry:n ruoka-apupisteillä on jo näkynyt enenevissä määrin myös työssäkäyviä, kertoo toiminnanjohtaja Kristian Vilkman.

Valvira: Elvytyskieltoihin liittyy edelleen vääriä käsityksiä

Valviraan saapuneiden kanteluiden perusteella potilaat tai heidän omaisensa eivät aina ymmärrä lääkärin tekemän elvytyskiellon ja hoitotahtoon merkityn elvytyskiellon eroa, Valvirasta kerrotaan.

Osalle potilaista ei ole ollut selvää, että lääkärin tekemä elvytyskielto ei vaadi potilaan suostumusta. Lääkärin tekemää elvytyskieltoa ei myöskään voida perua potilaan itsensä tai hänen omaistensa toiveesta. Potilaalle ei voida antaa lääketieteellisesti perusteetonta hoitoa.

Valviraan saapuneiden kanteluiden perusteella toinen elvytyskieltoihin liittyvä väärinkäsitys koskee päätöksen sisältöä. Jotkut luulevat, että potilas voi jäädä elvytyskiellon takia ilman tarvitsemaansa hoitoa.

Todellisuudessa päätös elvyttämättä jättämisestä voidaan tehdä ainoastaan silloin, kun elvytyksestä ei ole potilaalle hyötyä tai se aiheuttaa hänelle enemmän kärsimystä kuin hyötyä.

TS: Rikolliset yrittäneet soluttautua vanginvartijoiksi - supon turvallisuusselvityksille kritiikkiä

Järjestäytyneisiin rikollisryhmiin kuuluvia henkilöitä on yrittänyt soluttautua vanginvartijan tehtäviin, kertoo Turun Sanomat omiin tietoihinsa perustuen.

Jos mukaan lasketaan kaikki järjestäytyneisiin rikollisryhmiin kytkeytyvät henkilöt, vankiloihin töihin erilaisiin tehtäviin pyrkineitä on TS:n mukaan kymmeniä.

Vankilarikollisuuteen keskittyvästä tutkimuksesta ilmenee, että Rikosseuraamuslaitoksen pitäisi ryhtyä itse selvittämään ja varmistamaan vankiloissa työskentelevien taustat, TS kertoo.

Tutkimusta vetää oikeustieteen tohtori Jyri Paasonen Vaasan yliopistosta. Risen näkökulmasta nykyinen suojelupoliisin turvallisuusselvitysmenettely ei ole riittävä, Paasonen sanoo TS:lle.

Lehden mukaan supo pitää kritiikkiä yllättävänä ja kiistää ongelmat.

Suomi ja Kanada huipentavat jääkiekon MM-turnauksen finaalitoisinnolla viime vuodelta

Jääkiekon MM-kisat Suomessa päättyvät tänään Tampereella loppuotteluun Suomi–Kanada. Ennen MM-finaalia pelataan pronssiottelu Tshekki–Yhdysvallat.

MM-finaali on toisinto vuoden takaa. Silloin Kanada vei maailmanmestaruuden kukistettuaan loppuottelussa Suomen jatkoajalla 3–2.

Suomi ja Kanada ovat kohdanneet MM-loppuotteluissa viisi kertaa: 1994, 2007, 2016, 2019 ja 2021. Suomen ainoa voitto on kolmen vuoden takaa Slovakian Bratislavassa pelatusta finaalista.

Suomi–Kanada alkaa kello 20.20.

Kuuroittainen sade jatkuu tänään

Epävakainen sää jatkuu tänään, kertoo Ilmatieteen laitos. Luvassa on sateita tai sadekuuroja ympäri maata. Epävakaisesta säästä huolimatta välillä paistaa myös aurinko.

Turun yliopiston Norkko-siitepölyennusteen mukaan koivun siitepölyä on runsaasti ilmassa lähes koko Suomessa.

Itä-Suomessa, Varsinais-Suomessa sekä Ahvenanmaalla on voimassa metsäpalovaroitus. Metsäpalovaroitusalueella avotulen teko on kielletty.

Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinto Ruben Östlundin elokuvalle Triangle of Sadness

Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun on saanut ruotsalaisen Ruben Östlundin ohjaama elokuva Triangle of Sadness. Palkinnot jaettiin lauantai-iltana.

Toiseksi arvostetuimman Grand Prix -palkinnon jakoivat belgialaisen Lukas Dhontin ohjaama Close ja ranskalaisen Claire Denisin ohjaama Stars at Noon.

Parhaana ohjaajana palkittiin eteläkorealainen Park Chan-wook elokuvasta Decision to Leave. Parhaan käsikirjoituksen palkinto meni ruotsalaiselle Tarik Salehille elokuvasta Boy From Heaven.

Parhaan miesnäyttelijän palkinnon sai eteläkorealainen Song Kang-ho elokuvasta Broker. Naisnäyttelijän palkinto meni iranilaiselle Zar Amir Ebrahimille elokuvasta Holy Spider.

Ukrainan Zelenskyi: Krimin uudelleenvaltaaminen tarkoittaisi satojen tuhansien ihmisten menettämistä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, ettei hän usko Krimin uudelleenvaltaamiseen sotilaallisin keinoin. Uutistoimisto Reutersin mukaan myöhään lauantai-iltana paikallista aikaa televisioidun puheen pitänyt Zelenskyi sanoi, että päätös yrittää vallata Krim tarkoittaisi satojen tuhansien ihmisten menettämistä.

Krim on ollut venäläisjoukkojen hallussa vuodesta 2014.

Päivittäisessä, presidentin kanslian verkkosivuilla julkaistavassa puheessaan Zelenskyi kertoi keskustelleensa Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa siitä, kuinka Ukrainan satamia voitaisiin avata ja estää siten ruokapulasta syntyvä kriisi. Zelenskyi kertoo puhuneensa Johnsonin kanssa myös turvatakuista sekä puolustus- ja polttoainetuesta Ukrainalle.

Ainakin 29 kuollut rankkasateissa Brasiliassa

Brasiliassa Etelä-Amerikassa ainakin 29 ihmistä on kuollut lauantaina rankkasateissa ja niiden aiheuttamissa maanvyörymissä ja tulvissa. Rajut sateet ovat jatkuneet maan koillisosassa useiden päivien ajan.

Tiistaina alkaneissa sateissa on kuollut tähän mennessä yhteensä ainakin 34 ihmistä. Rankkasateet ovat myös pakottaneet liki tuhat ihmistä pois kodeistaan.

Perjantaiyön ja lauantaiaamun välillä Pernambucon osavaltion pääkaupungissa Recifessa sadetta kertyi paikoitellen yli 230 millimetriä, mikä vastaa yli 70:tä prosenttia kaupungin toukokuun koko sademäärästä.

Brasiliassa on kuluneen vuoden aikana kuollut satoja ihmisiä rankkasateiden aiheuttamissa tulvissa ja maanvyörymissä. (Lähde: AFP)

NY Rangers tasoitti pudotuspelisarjan, Carolinalle kirvelevä vierastappio

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanesin ja New York Rangersin pudotuspelisarja etenee seitsemänteen otteluun. Kuudetta peliä isännöinyt Rangers otti Hurricanesista 5–2-voiton ja tasoitti sarjan voitot lukuihin 3–3. Jatkopaikka irtoaa neljällä voitolla.

Carolinan maalilla Antti Raanta ehti päästää kolme maalia ja torjua kymmenen kiekkoa ennen kuin hän luisteli vaihtoon toisen erän alkupuolella. Sebastian Aho puolestaan sai syöttöpisteen joukkueen ensimmäisestä maalista.

Ottelusarjan voittajaa itäisen lohkon finaaleissa odottaa kaksi edellistä NHL:n mestaruutta voittanut Tampa Bay Lightning.

Thibaut Courtois ja Vinicius Junior takasivat Real Madridille matkan Helsinkiin

Espanjalaisjätti Real Madrid kukisti jalkapallon miesten Mestarien liigan finaalissa Liverpoolin 1–0. Vinicius Junior teki maalin noin tunnin kohdalla, ja Thibaut Courtois piti Realin kiinni voitossa useilla huipputorjunnoillaan.

Realille mestaruus on 14:s Mestarien liigassa ja sitä edeltäneessä Euroopan cupissa. Voiton myötä Real matkustaa elokuussa Helsinkiin ja kohtaa Uefa Super cupissa Eintracht Frankfurtin, joka voitti hiljattain Eurooppa-liigan.