Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tshekin ulkoministeri Jan Lipavsky sanoo Tshekin tukevan Suomen Nato-jäsenyyttä

Tshekin ulkoministeri Jan Lipavsky on ilmaissut tukensa Suomen liittymiselle Natoon. Lipavsky kertoi Tshekin tekevän kaikkensa varmistaakseen, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukset hyväksytään mahdollisimman nopeasti.

Lipavsky kertoi Tshekin kannasta tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti tänään Helsingissä yhdessä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa.

– Saimme Tshekiltä erittäin myönteistä tukea Naton suhteen, ja toivomme tapaavamme pian Naton pöydässä, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lipavskyn mukaan Suomen ja Ruotsin liittyminen puolustusliittoon hyödyttäisi koko Natoa.

– On tärkeää, että sekä Suomen että Ruotsin liittymisprosessi saadaan päätökseen mahdollisimman pian, Lipavsky sanoi.

Stoltenbergin kutsumalle neuvonpidolle ei vielä päivämäärää

Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessa, ettei Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin kutsumalle neuvonpidolle Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajien kanssa ole vielä sovittu tarkkaa päivämäärää.

Turkki on toistuvasti ilmaissut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Haaviston mukaan neuvotteluihin ollaan lähettämässä sama delegaatio kuin Ankarassa viime viikon keskiviikkona käytyihin neuvotteluihin.

"Euroopan turvallisuusarkkitehtuuri on rikkoutunut"

Haavisto ja Lipavsky kertoivat keskustelleensa Suomen Nato-jäsenyysprosessin lisäksi muun muassa energiaturvallisuudesta, Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa sekä Tshekin tulevasta EU-puheenjohtajuuskaudesta. Maan puolivuotinen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa 1. heinäkuuta.

– Ukrainan auttaminen on yksi puheenjohtajuuskautemme tärkeimmistä painopisteistä, Lipavsky kertoi tiedotustilaisuudessa.

Lipavskyn mukaan Tshekki tukee täysin Ukrainan, Moldovan ja Georgian pyrkimyksiä liittyä EU:hun.

Haaviston mukaan ulkoministerien keskustelussa korostui Venäjän aggressio Ukrainaa kohtaan. Haavisto kuvaili Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin rikkoutuneen.

Haavisto sanoi pitävänsä erittäin tärkeänä, että Suomi ja Tshekki tekevät yhteistyötä osoittamalla tukea Ukrainalle. Haavisto myös kiitti Tshekkiä maan jatkuvasta Ukrainalle osoittamasta tuesta.

Tshekkiläistoimittajien kysymyksiin muuttuneista Venäjä-suhteista Haavisto vastasi, että Suomen suhde Venäjään on niin hyvä kuin se voi näissä olosuhteissa olla. Haavisto korosti, ettei Suomen ja Venäjän välisellä rajalla ole tapahtunut mitään tavallisesta poikkeavaa.

Lipavsky onnitteli Suomea jääkiekon maailmanmestaruudesta

Ulkoministerit kommentoivat tiedotustilaisuudessa myös vasta päättyneitä jääkiekon MM-kisoja, joissa molemmat maat kilpailivat mitalipeleissä.

– Epäröin ensin tulla sen jälkeen, kun olitte lyöneet meidät jääkiekossa. Sitten tajusin, että meillä on suomalainen valmentaja. Onnittelut maailmanmestaruudesta ja hienon urheilutapahtuman järjestämisestä, Lipavsky kertoi Haavistolle.