Ukrainan presidentti sanoo maan armeijan torjuvan Venäjän hyökkäyksen – Britannian sotilastiedustelu uskoo Venäjän valtaavan koko Donbassin

Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan armeija torjuu Venäjän hyökkäyksen. Zelenskyi piti videopuheen perjantaina, jolloin tuli kuluneeksi sata päivää siitä, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan.

– Voitto tulee olemaan meidän, presidentti sanoi.

Tällä haavaa taistelut riehuvat etenkin Ukrainan itäosassa, jossa Venäjän joukot ovat kiristämässä otettaan Donbassin alueella.

Zelenskyi kertoi torstaina etänä pitämässään puheessa Luxemburgin parlamentille, että Venäjän joukot miehittävät viidesosaa Ukrainasta. Zelenskyin mukaan taisteluita käydään yli tuhat kilometriä pitkällä rintamalinjalla, ja ukrainalaisilla on hänen mukaansa vastassaan lähes koko Venäjän armeija.

Brittitiedustelu: Venäjä saa pian koko Donbassin

Ukrainassa Venäjä tulee valtaamaan Donbassin alueen kokonaan seuraavan kahden viikon aikana, arvioi Britannian sotilastiedustelu päivittäisraportissaan.

Britannian mukaan Venäjän hallussa on nyt 90 prosenttia Luhanskin alueesta. Venäjä on edennyt, koska se on keskittänyt joukkonsa ja tulivoimansa alueelle. Eteneminen on kuitenkin vienyt Venäjältä runsaasti kalustoa ja sotilaita.

Muilla rintamilla Venäjä ei ole kyennyt etenemään, ja sen joukot keskittyvät nyt vain pitämään asemansa.

Alkuperäiseen suunnitelmaan suhteutettuna Venäjän menestys on sotilastiedustelun mukaan ollut heikkoa. Saavuttaakseen lisää voittoja Venäjän pitäisi tuoda rintamalle huomattavasti lisää sotilaita ja kalustoa, mikä veisi huomattavan pitkän aikaa, sotilastiedustelu uskoo.

"Tiettyjä tuloksia on saavutettu"

Venäjän mukaan sen armeija on saavuttanut tuloksia Ukrainassa sata päivää kestäneen hyökkäyksen aikana.

– Tiettyjä tuloksia on saavutettu. Monia asuinalueita on vapautettu Ukrainan natsien aseistettujen joukkojen ja nationalististen elementtien vallasta, väitti Kremlin edustaja Dmitri Peskov perjantaina.

– Asukkaille on tarjottu mahdollisuus aloittaa rauhanomaisen elämän rakentaminen. Tämä työ tulee jatkumaan niin kauan kuin sotilasoperaation kaikki tavoitteet on saavutettu, Peskov jatkoi.

Venäjä on toistuvasti väittänyt, että Ukrainaa hallitsevat uusnatsit ja nationalistit. Ukrainan ja länsimaiden mukaan kyse on pelkästä tekosyystä, jolla pyritään oikeuttamaan hyökkäys Ukrainaan.

Viljalastissa olevia laivoja jumissa Ukrainan satamissa

YK kertoi perjantaina, että Venäjän kanssa käydään tiiviitä neuvotteluja Ukrainan satamien avaamisesta ja kymmenien miljoonien viljatonnien vapauttamisesta globaalin ruokakriisin torjumiseksi.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan viljan vienti Ukrainasta "ei ole ongelma". Televisioidussa haastattelussa Putin sanoi perjantaina, että viljaa voidaan viedä Ukrainan satamien tai Venäjän valvonnassa olevien satamien kautta tai jopa Keski-Euroopan kautta.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba puolestaan sanoi perjantaina Twitterissä maansa olevan valmis luomaan välttämättömät olosuhteet, jotta viljan vienti Odessan satamasta voitaisiin aloittaa uudestaan.

– Kysymys on, kuinka voidaan varmistaa, ettei Venäjä käytä hyväkseen kauppareittiä ja hyökkää Odessaa vastaan, Kuleba tviittasi.

Hänen mukaansa Ukraina etsii ratkaisuja yhdessä YK:n ja kumppanien kanssa.

Viljalastissa olevia laivoja on jäänyt saarroksiin Ukrainassa. Ennen helmikuussa alkanutta hyökkäyssotaa Ukrainaan pidettiin globaalina vilja-aittana. Ukraina oli maissin, vehnän ja auringonkukan siementen tärkeä viejämaa. Viime vuonna maa ruokki 400 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka