Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain inflaatio kiihtyi selvästi odotuksia enemmän

Yhdysvaltain inflaatio kiihtyi toukokuussa 8,6 prosenttiin, kertoo liittovaltion työministeriö. Kuluttajahintojen nousu ylitti selvästi analyytikkojen ennakko-odotukset.

Energian hinnat kohosivat vuoden takaisesta liki 35 prosenttia ja elintarvikkeiden hinnat hieman päälle 10 prosenttia. Polttoaineiden ja ruoan hintoja nostaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Huhtikuuhun verrattuna kuluttajahinnat kohosivat toukokuussa prosentin verran. Nousuvauhti kiihtyi, sillä maaliskuusta huhtikuuhun hinnat nousivat 0,3 prosenttia.

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen ei pidä maan talouden taantumaa todennäköisenä laukkaavasta inflaatiosta huolimatta.

New York Times -lehden talousfoorumissa puhunut Yellen sanoi, ettei mikään viittaa taantuman tuloon.

Yhdysvaltain talous on toipunut vahvasti koronapandemian talousahdingosta, mutta nopein inflaatiovauhti neljään vuosikymmeneen sekä tuotantoketjujen hankaluudet ovat vähentäneet luottamusta talouteen.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on nostanut myös ohjauskorkoaan aggressiivisesti, ja uutta nostoa odotetaan ensi viikolla.