Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan Zelenskyi: Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuus vahvistaisi koko unionia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näkee, että Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuus ei vahvistaisi pelkästään Ukrainaa vaan koko unionia. Zelenskyi jakoi ajatuksensa lauantai-illan puheessaan.

– Mitä muuta Euroopassa pitää tapahtua, jotta epäilijöille tulisi selväksi, että jo Ukrainan jättäminen Euroopan unionin ulkopuolelle toimii Eurooppaa vastaan? Zelenskyi kysyi puheessaan.

Jo aiemmin Zelenskyi on sanonut, että Venäjän tarkoituksena on tuhota Euroopan yhtenäisyys ja heikentää Eurooppaa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi aiemmin lauantaina komission antavan ensi viikon loppuun mennessä lopullisen arvionsa Ukrainan jäsenyysehdokkuudesta. Von der Leyen on ollut vierailulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Zelenskyi on painottanut, että Ukrainan nopea hyväksyminen EU:hun vähentäisi maan geopoliittista haavoittuvaisuutta. Jäseneksi hyväksyminen voi kuitenkin viedä vuosia ellei vuosikymmeniä.

Osa unionin jäsenmaista on suhtautunut varauksella Ukrainan mahdolliseen jäsenyyteen. EU:n johtajien kuitenkin uskotaan puoltavan Ukrainan jäsenyysehdokkuutta myöhemmin tässä kuussa. Oletuksena on, että ehdokkuudelle tullaan myös asettamaan tiukkoja ehtoja.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.