Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä: Taiteilija Lars Vilksin kuoleman aiheuttanut kolari oli onnettomuus

Ruotsalaisen pilakuvataiteilija Lars Vilksin ja kahden poliisin kuoleman viime vuonna aiheuttanut kolari oli onnettomuus, kertoo paikallinen syyttäjäviranomainen Per Nichols. Tapauksen tutkinta on lopetettu eikä kolarissa todettu tapahtuneen rikosta.

Nicholsin mukaan kuolonkolarin aiheutti puhjennut rengas, jonka vuoksi kuljettaja menetti ajoneuvon hallinnan.

Poliisin suojelussa ollut Vilks oli paluumatkalla Tukholmasta kahden poliisin kanssa, kun heitä kuljettanut auto törmäsi kuorma-autoon Etelä-Ruotsissa viime vuoden lokakuussa.

Molemmat onnettomuudessa osallisena olleet autot syttyivät tuleen kolarissa.

Turmassa kuolivat autossa olleet poliisit ja Vilks. Kuorma-auton 47-vuotias kuljettaja loukkaantui vakavasti, mutta selvisi hengissä.

Pilapiirroksista tappouhkauksia ja murhayrityksiä

75-vuotiaana kuollut Vilks tunnettiin julkisuudessa muun muassa islamin profeetta Muhammadia kuvanneista pilapiirroksista. Pilapiirrosten vuoksi häneen oli kohdistettu murhayrityksiä ja tappouhkauksia. Vilksin elämää rajoitti vuosien ajan jatkuva uhka, ja hän oli ollut poliisin suojelussa vuodesta 2007.

Vilks päätyi vuonna 2013 terroristijärjestö al-Qaidan Jemenin haaran julkaisemalle tappolistalle syytettynä "rikoksista islamia vastaan".

Tunnetuin Vilksin murhan suunnittelija oli terrorismirikoksista oikeuteen vuonna 2010 joutunut ja vuonna 2014 vankeustuomion saanut yhdysvaltalaisnainen Colleen LaRose. Osana saman murhasuunnitelman tutkintaa myös Irlannissa pidätettiin useita ihmisiä.

Onnettomuudessa kuolleet poliisit olivat työskennelleet Vilksin suojaamistehtävissä useita vuosia.