Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Vantaan vankilan sellimurhasta välituomio, Bidenin neuvonantaja Anthony Faucilla koronatartunta

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Käräjäoikeus antaa välituomion Vantaan vankilan sellimurhasta - molemmille syytetyille tehdään mielentilatutkimus ja vaarallisuusarvio

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tänään välituomion Vantaan vankilassa tapahtuneesta henkirikoksesta. 19- ja 23-vuotiaita miehiä syytetään murhasta yhdessä vankilan matkaselleistä tammikuun lopulla.

Käräjäoikeus ilmoitti jo käsittelyn päätteeksi toissaviikolla, että molemmat syytetyt määrätään välituomiolla mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon. Vasta niiden valmistuttua oikeus antaa asiassa varsinaisen tuomion, jossa se ottaa kantaa rikosnimikkeisiin ja mahdollisiin rangaistuksiin. Syyntakeettomiksi todetut päätyvät yleensä tahdonvastaiseen hoitoon.

Uutissuomalainen: Kuusi yliopistoa on saavuttamassa tavoitteensa vastinrahakeräyksessä

Suomessa kuusi yliopistoa on saavuttamassa yksityiselle rahankeräykselle asettamansa tavoitteet vastinrahakeräyksessä, kertoo Uutissuomalainen.

Uutissuomalaisen yliopistoille tekemän kyselyn mukaan Svenska handelshögskolan, Åbo Akademi sekä Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistot ovat joko yltämässä keräystavoitteisiinsa tai jo ylittäneet ne.

Eniten rahaa, 9,5 miljoonaa euroa, on kerännyt Helsingin yliopisto. Toistaiseksi yliopistot ovat keränneet noin 62 miljoonaa euroa.

Vastinrahakeräyksessä valtio lahjoittaa yliopistoille tietyn euromäärän jokaista kerättyä lahjoituseuroa kohti. Vastinrahakelpoisten lahjoitusten keräysaika päättyy 30. kesäkuuta.

Naton puolustusministerit jatkavat kokoustaan Brysselissä

Sotilasliitto Naton puolustusministerit jatkavat tänään kaksipäiväistä kokoustaan Brysselissä. Keskusteluissa ovat Venäjän hyökkäyssota ja Ukrainan tukeminen sekä Naton oman itäisen sivustan puolustuksen vahvistaminen.

Puheeksi odotetaan nousevan myös Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset, joiden etenemistä Nato-maa Turkki on ryhtynyt jarruttamaan. Muut jäsenmaat ja Naton johto ovat ilmaisseet tukensa Suomen ja Ruotsin liittymiselle Natoon.

Suomen ja Ruotsin puolustusministerit Antti Kaikkonen (kesk.) ja Peter Hultqvist olivat mukana Nato-kokouksen työillallisella eilen.

Kyiv Independent: Macron, Scholz ja Draghi vierailevat tänään Kiovassa

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Mario Draghi vierailevat tänään torstaina Kiovassa, kertoi ukrainalainen uutissivusto Kyiv Independent Twitterissä keskiviikkona.

Valtioiden johtajien on määrä tavata vierailulla Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja keskustella Ukrainan mahdollisesta EU-jäsenyydestä.

Scholz on aiemmin kommentoinut mahdollista Ukrainan vierailua sanomalla, ettei aio matkustaa Kiovaan vain poseeratakseen valokuvassa.

Vierailua ei ollut vielä keskiviikkoiltana virallisesti vahvistettu.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston asiantuntijapaneeli suosittelee pienten lasten koronarokottamista

Yhdysvalloissa maan elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n koolle kutsuma lääketieteen asiantuntijoiden paneeli on päättänyt suositella yksimielisesti, että myös pienet lapset rokotetaan koronavirustautia vastaan.

Paneeli suosittelee FDA:n hyväksyttäväksi sekä lääkeyhtiö Modernan että Pfizer-Biontechin koronarokotteita. Molemmat rokotteet soveltuvat vähintään kuuden kuukauden ikäisille vauvoille, mutta Modernan rokotetta suositellaan lapsille viiteen ikävuoteen asti ja Pfizer-Biontechin rokotetta puolestaan lapsille neljään ikävuoteen asti.

FDA:n ja sen jälkeen Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n odotetaan etenevän rokotteiden suosittelemisen osalta ripeästi. (Lähde: AFP)

Presidentti Bidenin koronaneuvonantajalla Anthony Faucilla on todettu koronatartunta

Yhdysvaltain hallinnon tartuntatautiasiantuntijalla Anthony Faucilla on todettu koronavirustartunta. Fauci sai positiivisen testituloksen pikatestistä eilen keskiviikkona.

81-vuotiaan Faucin oireet ovat Yhdysvaltain terveysviraston mukaan lieviä. Fauci on saanut täyden rokotussarjan sekä kaksi tehosterokotetta.

Fauci on presidentti Joe Bidenin johtava lääketieteellinen neuvonantaja, ja neuvoi myös Bidenin edeltäjää Donald Trumpia koronaepidemian hoidossa.

Terveysviraston mukaan Fauci ja Biden eivät ole olleet lähikontaktissa viime aikoina. (Lähde: AFP)

Burkina Fason lauantaisen joukkomurhan kuolonuhrien määrä nousi yli 80:n

Burkina Fasossa viikonloppuna tapahtuneen joukkomurhan kuolonuhrien määrä on noussut yli 80:n, paikalliset viranomaiset kertoivat keskiviikkona. Uhriluku oli kasvanut aiemmin ilmoitetusta seitsemällä ja keskiviikkoisten tietojen mukaan iskussa kuoli ainakin 86 ihmistä.

Lauantaina Seytengan kylässä tapahtuneen hyökkäyksen tekijöiksi epäillään islamistimilitantteja.

EU on jo aiemmin tuominnut hyökkäyksen ja arvioinut, että lopullinen uhriluku voi olla jopa sata.

Hyökkäys on tappavin sen jälkeen, kun armeija otti vallan tammikuussa, ja toiseksi pahin maan vuonna 2015 alkaneen kapinan aikana. (Lähde: AFP)

Susiladies kaatui vieraissa Portugalin käsittelyssä - kotijoukkue vei ottelun pistein 68-49

Suomen naisten koripallomaajoukkueen vierasottelu Portugalissa päättyi tappioon, kertoo Suomen Koripalloliitto verkkosivuillaan. Susiladiesin maajoukkuekesän avauksessa Portugali vei voiton pistein 68–49.

Suomalaiset olivat vielä ottelun ensimmäisen puoliskon jäljiltä kahden pisteen johdossa, eikä Portugalin onnistunut tasata tilejä vielä kolmannessakaan neljänneksessä.

Päätösneljänneksen puolivälin paikkeilla tilanne kuitenkin kääntyi Suomen kannalta huonompaan. Suomen hyökkäyspeli sakkasi ja Portugali vei viimeisen neljänneksen lopulta luvuin 28–8.

Suomi ja Portugali kohtaavat uudelleen tänä iltana.

Awak Kuierin Dallasille neljäs peräkkäinen tappio - suomalainen kahmi yhdeksän levypalloa

Koripallon WNBA-liigassa Awak Kuierin edustama Dallas Wings kärsi jo neljännen peräkkäisen tappionsa, kun Dallas kaatui kotiparketillaan Las Vegas Acesin kohtelussa. Nevadalaiset veivät ottelun pistein 92–84.

Kotijoukot olivat vielä ottelun puoliväliin tultaessa selvässä johdossa. Kolmannella neljänneksellä tilanne kuitenkin kääntyi, kun Dallasille kertyi vain 16 pistettä ja Las Vegas upotti 31.

Suomalaisen pistesaldo jäi nollille, mutta vajaan 24 peliminuuttinsa aikana hän ehti kahmia yhdeksän levypalloa, joista neljä hyökkäyspäässä. Lisäksi Kuier tarjoili kolme koriin johtanutta syöttöä.

Sallitko sijaintitiedon käytön?

Mediatalo Keskisuomalainen voi tarjota sijaintiisi perustuen kohdennettua mainontaa. Sijaintitiedot voidaan yhdistää palveluiden käytöstä kerättyihin tietoihin.