Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Batman saapuu vihdoin Venäjälle – ilman lupaa ja laittomasti?

Venäjällä peruttu The Batman-elokuva saapuu ilmeisesti kuitenkin venäläiselokuvateattereihin. Joidenkin tietojen mukaan osia siitä on näytetty eri puolilla Venäjää tietyille VIP-yleisöille jo huhtikuussa laittomasti piraatteina.

Robert Pattinsonin tähdittämän The Batman-elokuvan ensi-illan piti olla maaliskuun 2. päivänä, ja elokuvateatterit olivat ehtineet mainostaa sitä näyttävästi. Katsojat odottivat kovasti elokuvan ensi-iltaa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan perui kuitenkin esitykset.

Venäläinen talouslehti RBK kertoo, että venäläiset elokuvateatterit allekirjoittivat helmikuussa Universal Pictures Russian kanssa sopimuksen The Batmanin esittämisestä. Vain päivää ennen ensi-iltaa Warner Bros -elokuvayhtiö kuitenkin perui esitykset.

Venäjän ”erityisen sotilasoperaation” alun jälkeen venäläiset elokuvateatterit ovat olleet talousahdingossa, sillä monet muutkin venäläisten suosimat amerikkalaiselokuvat on nyt kielletty. Nyt useat venäläiset elokuvateatterit ovat tarkastelleet The Batmanin esittämistä uusiksi.

RBK:n mukaan useita elokuvateattereita edustava Association of Cinema Owners suunnittelee näyttävänsä elokuvan aiemmin tehtyjen lisenssisopimusten perusteella. Kyseessä on ”kertatoimi”.

Elokuvan esittävät elokuvateatterit vakuuttavat, että lainsäädäntö täyttyy. RBK:n mukaan elokuvateatterit kertovat laativansa asiasta raportin, sekä maksavansa kaikki maksuvelvoitteet ”uudet realiteetit huomioiden”.

Elokuvateattereiden liitto on päätynyt ajatukseen, että elokuvateattereille ei ole toimitettu The Batmanin esittämiskiellon ”virallisia asiakirjoja”. Se huomauttaa myös, ettei ”lisenssisopimuksissa myöskään määrätä tekijänoikeuden haltijan yksipuolisesta kieltäytymisestä, mikäli esittäjä ei ole rikkonut sopimusta”.