Yön uutiskooste: | Macronin tukijat menettivät enemmistöaseman Ranskan parlamentissa – Kolumbiaan valittiin ensimmäinen vasemmistolainen presidentti

Runsaat sata yhdysvaltalaissotilasta aloittaa yhteisharjoitukset suomalaisjoukkojen kanssa tänään Santahaminassa

Runsaan sadan sotilaan vahvuinen yhdysvaltalainen jalkaväkikomppania aloittaa harjoitukset tänään yhdessä Kaartin jääkärirykmentin kanssa Helsingin Santahaminassa.

Yhteiset harjoitukset järjestetään Santahaminassa ja saaren ulkopuolisilla alueilla kesäkuussa.

Maavoimat kertoi yhdysvaltalaisten sekä Kaartin jääkärirykmentin valmiusyksikön ja 2. Sotilaspoliisikomppanian yhteisistä harjoituksista perjantaina. Harjoituksiin osallistuu sekä varusmiehiä että henkilökuntaa.

Tavoitteena on testata ja kehittää joukkojen osaamista sekä syventää kansainvälistä yhteistoimintaa ja yhteensopivuutta, Maavoimat kertoo.

Keskustelut Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä jatkuvat tänään

Virkamiestason keskustelut Suomen, Ruotsin ja Turkin välillä jatkuvat maanantaina, kertoi presidentin kanslia Twitterissä sunnuntaina.

Keskustelut käydään Brysselissä sotilasliitto Naton sihteeristön isännöiminä, kanslia kertoi.

Ruotsalaismediat uutisoivat jo perjantaina, että Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat keskustelevat maanantaina Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kutsusta. Asiasta kertoi Naton edustaja uutistoimisto TT:lle ja Ruotsin yleisradioyhtiölle SVT:lle.

Naton edustajan mukaan neuvotteluissa käsitellään Turkissa heränneitä turvallisuushuolia, jotta Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemusasiassa edettäisiin.

Macronin tukijat menettivät enemmistöaseman Ranskan parlamentissa

Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin tukijoiden vaaliliitto on menettänyt enemmistöaseman parlamentissa, selviää maan sisäministeriön julkaisemista vaalituloksista. Liitto on saanut 245 paikkaa, kun ehdottomaan enemmistön saamiseksi tarvitaan vähintään 289 edustajaa.

Vasemmiston ja vihreiden Nupes-yhteenliittymä on saanut vaaleissa toisiksi eniten eli 131 paikkaa. Äärioikeistolainen Kansallinen liittouma moninkertaisti paikkamääränsä, sillä sen riveistä parlamenttiin pääsee 89 edustajaa.

Macronin tukijoiden enemmistöaseman menetys parlamentissa merkitsee vaikeuksia presidentin lupailemien veroleikkauksien, eläkeiän noston sekä hyvinvointiuudistusten läpiviemisessä.

Ranskan pääministeri: On maalle riski, jos mikään puolue ei saa enemmistöä parlamenttiin

Ranskan pääministerin Elisabeth Bornen mukaan on riski, jos mikään puolue ei saa enemmistöä parlamenttiin. Maassa äänestettiin sunnuntaina parlamenttivaalien toisella kierroksella, ja presidentti Emmanuel Macronin tukijoiden vaaliliitto menetti enemmistön.

Toukokuusta pääministerinä toimineen Bornen mukaan enemmistön puute on riski, kun ottaa huomioon edessä olevat haasteet. Borne kommentoi vaalien tilannetta televisioidussa puheessaan sunnuntaina ennen lopullisen vaalituloksen selviämistä.

Bornen mukaan LREM-puolue, jota hän ja Macron edustavat, alkaa etsiä ratkaisua toimivan enemmistö muodostamiseksi heti maanantaina.

Ranskan parlamentissa on 577 paikkaa, joten ehdoton enemmistö vaatisi vähintään 289 edustajaa. (Lähde: AFP)

Ukrainan Zelenskyi: Venäjältä odotettavissa voimakkaampia toimia tällä viikolla - Ukrainan määrä kuulla päätös EU:n jäsenehdokkuudesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että alkavalla viikolla Venäjältä on odotettavissa voimakkaampia sotatoimia. Ukrainan on tarkoitus kuulla viikolla EU:n päätös Ukrainan mahdollisesta unionin jäsenehdokkuudesta.

Zelenskyi sanoi sunnuntai-illan katsauksessaan, että Venäjältä voi odottaa myös muihin Euroopan maihin kohdistuvia toimia.

Euroopan komissio suositteli perjantaina, että Ukrainalle myönnettäisiin virallinen EU:n jäsenehdokkaan asema. Lopullisesta jäsenehdokkuudesta päättää jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto.

Kolumbiaan valittiin ensimmäinen vasemmistolainen presidentti

Kolumbiaan on valittu ensimmäinen vasemmistolainen presidentti, kun Bogotan aiempi pormestari ja entinen vasemmistosissi Gustavo Petro sai puolelleen äänienemmistön vaalien toisella kierroksella sunnuntaina.

Vaaliviranomainen julisti Petron voittajaksi, kun äänistä oli laskettu 98 prosenttia ja ero oikeistolaiseen vastaehdokkaaseen Rodolfo Hernandeziin oli kasvanut noin 700 000 ääneen. Alle puolet äänistä saanut Hernandez myönsi tappionsa Facebookissa.

62-vuotias Petro seuraa Etelä-Amerikassa sijaitsevan maan presidenttinä epäsuosittua Ivan Duqueta, jonka jäljiltä noin 50 miljoonan asukkaan maa kamppailee köyhyyden ja väkivallan kierteessä. (Lähde: AFP)

Englannin Fitzpatrick juhli tiukan mittelön päätteeksi ensimmäistä golfin suurvoittoaan

Englannin Matt Fitzpatrick on napannut ensimmäisen golfin major-voittonsa päihittämällä kilpakumppaninsa Yhdysvaltain avoimissa. Fitzpatrickin kokonaistulos Brooklinessa pelatussa kisassa oli 274 lyöntiä eli kuusi alle parin.

Kisa major-voitosta oli tiukka. Toista sijaa jakavat yhdysvaltalaiset Scottie Scheffler ja Will Zalatoris jäivät yhden lyönnin päähän englantilaisesta.

Suomen Kalle Samoojan urakka päättyi karsiutumiseen kahden kierroksen jälkeen. (Lähde: AFP)

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka