Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ahvenanmaalla on jälleen todettu lohikalojen IHN-tautia

Ahvenanmaalla on todettu taas lohikalojen IHN-tautia. Tartunta on todettu Eckerössä sijaitsevan kiertovesilaitoksen kirjolohissa. Viranomaiset ovat aloittaneet toimet tartuntojen leviämisen estämiseksi.

IHN on viruksen aiheuttama vakava kalatauti, joka voi levitä kirjolohen lisäksi esimerkiksi lohiin tai haukiin. Se ei tartu ihmisiin tai lemmikkeihin. Sairaat kalat ovat tyypillisesti tummia väriltään ja saattavat uida epänormaalisti.

Viime kesänä alkaneen epidemian taltuttamiseksi lopetettiin tai teurastettiin noin 1,6 miljoonaa kiloa kirjolohta.

Ruokavirasto tiedottaa, että uusista tartunnoista huolimatta Ahvenanmaalla voi syödä kalaa ja kalastaa tavanomaiseen tapaan.

IHN-virus kuolee kuivassa ja lämpimässä ja siihen tehoavat useat desinfiointiaineet. Pakastaminen ei tapa virusta. Tautiin ei ole rokotetta tai lääkkeitä. Taudin mahdollista esiintymistä seurataan säännöllisesti kalanviljelylaitoksilla.

Virus löytyi Suomessa ensimmäisen kerran talvella 2017–2018.

Suomella on virallinen IHN-taudista vapaa asema Ahvenanmaalla sijaitsevaa vyöhykettä lukuun ottamatta. Tautia esiintyy Pohjois- ja Väli-Amerikassa, Aasiassa, eri puolilla Eurooppaa ja Venäjällä.