Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan joukot saivat käskyn vetäytyä Sjeverodonetskista

Ukrainan joukot joutuvat vetäytymään rajujen taistelun kohteena olleesta Sjeverodonetskista, sanoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai viestipalvelu Telegramissa.

Haidain mukaan joukoille on annettu vetäytymiskäsky, koska heidän ei kannata jäädä asemiin, joita on tulitettu kuukausien ajan. Sjeverodonetskin kaupunki on Haidain mukaan ammuttu raunioiksi.

– Kaikki kaupungin keskeinen infrastruktuuri on tuhottu. Yhdeksänkymmentä prosenttia kaupungista on vaurioitunut ja 80 prosenttia rakennuksista on purkukunnossa, Haidai sanoi.

Satojen siviilien arvioidaan olevan loukussa Sjeverodonetskissa sijaitsevalla Azot-kemikaalitehtaalla. Venäjä on ylivoimallaan vallannut suurimman osan kaupungista, mutta Ukrainan joukkojen vastarinta on ollut kiivasta. Kaupungista on muodostunut keskeinen kohde Venäjälle, joka pyrkii tiukentamaan otettaan Itä-Ukrainassa.

Sjeverodonetskin ja sen kaksoiskaupunki Lysytshanskin valtaaminen antaisi Luhanskin Venäjän hallintaan ja päästäisi sen etenemään syvemmälle Donbassiin.

Haidain mukaan venäläiset ovat nyt etenemässä Lysytshanskiin, joka on joutunut rajun tulituksen kohteeksi.

Lisää aseapua Yhdysvalloilta

Ukraina on pyytänyt lisää ja nopeampia asetoimituksia tukijoiltaan. Yhdysvallat vastasi pyyntöihin ja ilmoitti torstaina lähettävänsä uuden aseaputoimituksen Ukrainaan. 450 miljoonan Yhdysvaltain dollarin arvoisessa toimituksessa on mukana neljä pitkälle kehitettyä raketinheitinjärjestelmää, joita voidaan käyttää venäläisjoukkoja vastaan.

Himars-raketinheitinjärjestelmien lisäksi pakettiin kuuluu muun muassa aseita ja tarvikkeita, sanoo Valkoisen talon edustaja John Kirby. Kirbyn mukaan Yhdysvaltain panostus Ukrainan asevoimille on ollut yhteensä 6,1 miljardia dollaria Venäjän aloitettua hyökkäyssodan helmikuussa.

Yhdysvallat on jo aiemmin tässä kuussa toimittanut Himars-järjestelmiä Ukrainaan. Yhdysvaltain mukaan järjestelmiä on tarkoitus käyttää venäläisjoukkojen etenemisen estämiseen Ukrainassa, ei iskuihin Venäjälle.

Asiantuntijat ovat sanoneet, että toimitettavien järjestelmien kantavuus on hieman pidempi kuin vastaavien venäläisten järjestelmien. Ukrainan armeija voisi siis iskeä venäläisiä kohti sellaisen välimatkan päästä, johon Venäjän aseet eivät yltäisi.

Venäjän nimittämä virkamies kuoli autopommi-iskussa Hersonissa

Venäläiset uutistoimistot kertoivat, että Venäjän miehittämässä Hersonissa kuoli venäläismielisen hallinnon virkamies autopommi-iskussa. Kaupungin siviili- ja sotilashallinnon edustaja kertoi uutistoimisto Tassin mukaan, että kyseessä oli kohdennetut salamurha. Räjähdyksessä kuoli vain yksi henkilö. Kuolonuhri oli Hersonin venäläismielisen hallintojohtajan mukaan nuoriso- ja urheiluasioista vastaava osastopäällikkö.

Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa on tapahtunut useita hyökkäyksiä Venäjän asettamien nukkehallintojen edustajia vastaan.

Kuvernööri: Tärkeää estää venäläisjoukkojen eteneminen

Itäisessä Ukrainassa mikään Donetskin alueen paikkakunta ei ole asukkaille turvallinen, sanoo alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko uutistoimisto AFP:lle. Hän kertoo, että alue on erittäin vaarallinen asukkaille.

Kyrylenko sanoo, että prioriteettina on, että venäläisjoukot eivät etenisi noin 80 kilometriä lännemmäksi kohti Slovjanskin ja Kramatorskin kaupunkeja. Kyrylenkon mukaan Kramatorskissa on yhä noin 45 000 ihmistä, mikä on noin kolmannes kaupungin sotaa edeltäneestä väestömäärästä.

Kuvernöörin mukaan Donetskin alueelta evakuoitiin keskiviikkona noin 250 ihmistä. Lisäksi alueelle on toimitettu ruokaa. Seudulla kärsitään sähkökatkoista sekä ajoittaisista ongelmista veden ja kaasun saannissa.